Volledig scherm
Moslims ontvasten tijdens de Nationale Iftar 2018 op de eerste dag van de Ramadan © ANP

Apeldoornse politie dekt voor zeker 125 man de tafel voor iftarmaaltijd

De Apeldoornse politie kan woensdagavond in ieder geval voor 125 personen de tafel dekken voor de iftarmaaltijd. Op de uitnodiging van de politie hebben tot nu toe 125 mensen positief gereageerd. Zij zullen aanschuiven bij de maaltijd na zonsondergang.

Op de aankondiging van de moslimmaaltijd kreeg de Apeldoornse politie vanuit verschillende hoeken kritiek. De Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber reageerde fel: de politie moet zich bezighouden met het oplossen van politiezaken en geen feestjes voor aanhangers van de islam organiseren. 

Politiechef Henk Lindt benadrukte dat de politie altijd op zoek is naar verbinding en dat het vieren van de iftar daar ook bij hoort. Net als het bezoeken van kerken, scholen, sportclubs en synagogen. Ook in de Tweede Kamer werd over de kwestie gesproken. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus liet in antwoorden op vragen van de PVV weten het toe te juichen dat de politie de maaltijd organiseert. Hij stelde dat het voor de politie belangrijk is om aansluiting te vinden bij de maatschappij om te weten wat er leeft. 

Voor de iftar heeft de politie naar verschillende maatschappelijke organisaties in Apeldoorn een uitnodiging gestuurd. Ook schoolklassen kunnen zich aanmelden voor de maaltijd. De ramadan is woensdag begonnen en duurt tot 14 juni. Elke dag wordt afgesloten met een maaltijd na zonsondergang, de iftar. 

  1. Uri (82) na 77 jaar terug op Apeldoorns adres waar hij als kleuter onderdook
    PREMIUM

    Uri (82) na 77 jaar terug op Apeldoorns adres waar hij als kleuter onderdook

    Een jaar lang was het huis aan de Billitonlaan 40 in Apeldoorn het onderduikadres van de vijfjarige Uri 'Flip' Speelman (82). Nu, 77 jaar later, is Speelman voor het eerst terug in de Apeldoornse straat, samen met zijn zoon, schoondochter en kleindochter. Uri Speelman, 'in de oorlog heette ik Flip', hoopt in contact te komen met nabestaanden of bekenden van het echtpaar waar hij ondergedoken zat, het echtpaar Kroes.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn