Volledig scherm
Doordat wildrasters soms bewust worden doorgeknipt worden wilde zwijnen in gevaar, gebracht volgens de gemeente Apeldoorn. © Archief

Apeldoornse wethouder: Doorknippen rasters doodvonnis wilde zwijnen

Wildrasters worden soms bewust doorgeknipt om wilde dieren de ruimte te geven. Die moeten het daardoor uiteindelijk met de dood bekopen. Dat zegt de Apeldoornse wethouder Mark Sandmann, na raadsvragen over dreigend afschot van wilde zwijnen in Beekbergen.

De Partij voor de Dieren had opheldering gevraagd na berichtgeving in de Stentor over een groep zwijnen die sinds eind vorig jaar in het dorp loopt. Om hoeveel zwijnen gaat het en hoeveel zijn er afgeschoten, wilde de partij weten. Het aantal kan Sandmann niet melden, maar wel is duidelijk dat de dieren op diverse locaties zijn gesignaleerd, waaronder de Konijnenkamp. Daar zijn de laatste anderhalf jaar zeven dieren afgeschoten, zegt hij.

Geen enkel risico

Dat gebeurt niet omdat ze voor ‘ongemak of overlast’ zorgen, benadrukt de wethouder, maar vanwege de verkeersveiligheid en het risico van confrontaties tussen mensen en zwijnen. Om die reden wordt er ook nu er zwijnen met biggetjes rondlopen geen enkel risico genomen, zegt Sandmann. De faunabeheerders hebben ook nu de opdracht om de dieren dood te schieten, als ze in de bebouwde kom worden gesignaleerd.

Triest, echt triest

Om het niet zover te laten komen moeten rasters direct worden gerepareerd als er gaten in zitten waardoor zwijnen het dorp in kunnen komen. ,,Soms signaleren we echter dat rasters opzettelijk worden doorgeknipt,’’ zegt Sandmann. ,,Dat is triest, echt triest. Want de dieren worden daardoor in gevaar gebracht, hetzij doordat ze op provinciale wegen komen te lopen met grote kans op aanrijdingen hetzij doordat ze in gebieden komen waarvan we hebben besloten dat er nul mogen zijn zodat ze moeten worden afgeschoten.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn