Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Beekbergense fiscalist moet jaar achter tralies

Fiscalist Erwin H. uit Beekbergen moet een jaar de cel in. In zijn beroepszaak probeerde H. driekwart van zijn straf voorwaardelijk te krijgen, maar daar wil het gerechtshof niets van weten.

De eigenaar van Hofman Fiscaal Management in Apeldoorn heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, opzettelijk doen van onjuiste en onvolledige aangiften omzetbelasting en het opzettelijk voeren van een ondeugdelijke administratie.

Verzet

Die feiten heeft hij steeds ontkend, maar tijdens de beroepszaak bij het gerechtshof, eind vorige maand, staakte hij dat verzet. In plaats van te hopen op vrijspraak probeerde zijn advocaat Jan Vlug de straf naar beneden te krijgen.

De rechtbank had hem eerder vijftien maanden celstraf opgelegd. In de beroepszaak eiste het OM twaalf maanden, dus de tactiek leek te werken. Met zijn betoog dat negen maanden daarvan een voorwaardelijke straf zou moeten zijn, ving Vlug echter bot.

In 2009, 2014 en recent nog werd Erwin H. veroordeeld voor soortgelijke feiten, benadrukken de rechters. Tijdens de zitting maakte hij bovendien niet de indruk dat hij 'de ernst en de kwalijkheid van zijn handelen inziet'.

Beroepsverbod

Het beroepsverbod voor vijf jaar, dat de rechtbank hem eerder oplegde, is wel van de baan. Reden daarvoor is dat H. de strafbare feiten pleegde voor zichzelf en niet voor zijn klanten.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn