Volledig scherm
Het dode hert De Kroes op de Hoge Veluwe. © Harrie Mons

Bekendste edelhert van de Veluwe sneuvelt in strijd met rivaal

De Kroes, een van de bekendste edelherten in Nationaal Park De Hoge Veluwe, heeft de bronstperiode niet overleefd. Hij is vermoedelijk gesneuveld in de strijd om de hindes. In een gevecht is het hert in het oog geraakt.

Op slag dood
De rivaal stootte met volle kracht door tot in de hersenen. Volgens woordvoerder Henk Ruseler van het nationaal park moet De Kroes op slag dood zijn geweest.

Kemperbergweg
Fotograaf Harrie Mons, die al vroeg in het park was, vond het dode dier. Bij veel wildfotografen is het 8-jarige hert bekend van zijn regelmatige bezoeken aan observatieplaats Kemperbergweg. Hij voerde daar regelmatig strijd met concurrenten om zijn roede hindes te verdedigen. Het gebeurt niet vaak dat daarbij dodelijke slachtoffers vallen.

Bloed
Het vermoeden is dat De Fin, een ander sterk hert, de tegenstander van het slachtoffer is geweest. „Mijn collega kon dat gisteravond (donderdag, red.) niet vaststellen, bij de roedel liep helemaal geen hert. De hindes waren wel wat van slag", zegt Ruseler. „Hij blijft het wel in de gaten houden."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Bouwvakkers zijn de baas in Paleis Het Loo: ‘Straks ligt hier gewoon weer de beer die Prins Hendrik schoot’
  PREMIUM
  reportage

  Bouwvak­kers zijn de baas in Paleis Het Loo: ‘Straks ligt hier gewoon weer de beer die Prins Hendrik schoot’

  ,,Hé, dat is het Willem I servies, uit 1822’’, herkent Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo. Hij wijst naar een scherf van porselein, die Jorden Hagenbeek, projectleider van de verbouwing van het paleis, tijdens een rondleiding toont. Het stukje porselein van het ‘Doorniks servies’ is net gevonden in een beerput onder een zijvleugel van het paleis. Dat is sinds januari van dit jaar dicht voor een grote verbouwing.
 2. Automobilisten negeren massaal keerverbod Otterloseweg bij Apeldoorn
  PREMIUM
  Video

  Automobi­lis­ten negeren massaal keerverbod Otterlose­weg bij Apeldoorn

  Het keerverbod op de Otterloseweg (N304) bij Apeldoorn wordt massaal genegeerd. Automobilisten die vanuit Apeldoorn via oprit Hoenderloo de A1 naar Deventer op willen moeten door wegwerkzaamheden om rijden. Bijna iedereen neemt daarbij de kortst mogelijke weg, door ter hoogte van de Van Golsteinlaan te keren. Dat mag echter niet. Ze moeten doorrijden tot aan de Hoenderloseweg om daar terug te draaien naar de oprit.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn