Volledig scherm
Aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Belangenclub hekelt glasvezeloorlog in buitengebied Gelderland

De glasvezeloorlog in het Apeldoornse buitengebied moet vandaag nog stoppen. Dat vindt De Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK). De belangenclub is bang dat bewoners de dupe worden van de 'merkwaardige' concurrentiestrijd tussen twee aanbieders. 

Eerder wilde niemand investeren in glasvezel in het buitengebied en nu is er een heuse strijd gaande tussen partijen die een netwerk aan willen leggen, aldus Peter van Heek, voorzitter van DKK. ,,Dat kan toch niet waar zijn?"

Snel internet

Onafhankelijk van elkaar zijn twee grote partijen - Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad Veluwe - begonnen met een wervingscampagne. Bij genoeg aanmeldingen beloven ze snel internet aan te leggen in het buitengebied van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Voorst en een deel van Ede, Epe, Rheden, Rozendaal en Zutphen. Daarmee zitten ze elkaar echter in het vaarwater.

,,Zo wordt het wel erg ingewikkeld om de benodigde 50 procent deelname te halen", verzucht Van Heek. ,,Als belangenvereniging voor de leefbaarheid van het Gelderse platteland maken wij ons  ernstig zorgen over deze merkwaardige ontwikkeling."

Belang

De DKK Gelderland benadrukt dat de aanleg van een glasvezelnetwerk van groot belang is voor de buitengebieden. Daarom kan het volgens de belangenclub niet zo zijn dat de aanleg niet door dreigt te gaan omdat twee partijen elkaar in de weg zitten. Voorzitter Van Heek ziet daarom liever dat Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad Veluwe de krachten bundelen. 

  1. Grappige prullenbakken in strijd tegen opwarming aarde

    Grappige prullenbak­ken in strijd tegen opwarming aarde

    Met de première van een animatiefilmpje over ‘Groene Daken’ rondde Waterschap Vallei en Veluwe gistermorgen de eerste samenwerking met hun Raad van Kinderen af. ,,We zijn heel enthousiast over de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de kinderen’’, vertelt Dijkgraaf Tanja Klip-Martin. ,,Met twee van de bijna honderd ideeën vanuit de Raad van Kinderen gaat het waterschap nu daadwerkelijk direct aan de slag. De andere 98 blijven zeker op de to-dolijst staan.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn