Cor van den Nieuwendijk (rechts) ontvangt met plezier zijn bezoek.
Volledig scherm
Cor van den Nieuwendijk (rechts) ontvangt met plezier zijn bezoek. © Kevin Hagens

Bewoners Avondzon in Apeldoorn kunnen even, bijna normaal, toch paasbezoek krijgen

,,Gefeliciteerd nog met je verjaardag. En met je diploma!’’, roept een oudere dame enthousiast in de microfoon. Zij zit binnen in Avondzon. Buiten het verzorgshuis aan de Adelaarslaan, aan de andere kant van een raam, zit familie. Voor even kunnen ze deze vrijdag weer - min of meer - normaal praten.

Bewoners van het verzorgingingshuis van KleinGeluk mogen om beurten in een leegstaand appartement aan de straatkant gaan zitten. Buiten staan stoelen klaar bij een tafeltje in paassferen. Daar kunnen naasten zitten. En via microfoons en luidsprekers is er een gesprek mogelijk.

Ziel onder de arm

Dat is te danken aan Petra Loman, welzijnsbemiddelaar bij KleinGeluk, Arno Dijkerman van winkelcentrum Hart van Zuid, en Sing uit Beekbergen. Loman zag hoe in Avondzon bewoners met de ziel onder de arm rondliepen. Nou ja, zelfs dat bijna niet meer, want de ouderen brengen hun dagen momenteel hoofdzakelijk op hun kamer door. Sociaal contact is er nauwelijks. ,,En ik merk dat ze dat nu echt steeds meer missen’’, zegt Loman.

Toen kwam Dijkerman op Facebook voorbij, met een handreiking namens de winkeliersvereniging: die wil in deze coronatijd best helpen om een bijzondere wens uit te laten komen. En laat Dijkerman nou ook nog eens goede contacten hebben met Sing, een bedrijf dat (geluids)apparatuur voor evenementen verhuurt.

Tijd tekort

Zo is dus dit tafereel ontstaan. De hele vrijdag door schuiven er mensen aan. ,,Iedereen heeft een kwartier de tijd voor een praatje. Daarna hebben we tien minuutjes om de boel goed schoon te maken, en dan is de volgende aan de beurt.’’ Ruim twintig bewoners maken er gebruik van. Soms is het emotioneel, ziet Loman. ,,Sommigen hebben tijd tekort, voor anderen blijkt het heel lastig om zo een gesprek te voeren.’’ ‘Hoe gaat ‘t’ is natuurlijk de meestgestelde vraag, maar ook de aanstaande paasdagen zijn een dankbaar onderwerp.

Riet en Willem Smies zijn net bij hun broer respectievelijk zwager Cor van den Nieuwendijk geweest. Een mooi initiatief, vinden ze. ,,Het belangrijkste is het voor hem’’, vindt Willem. ,,Ik ga nog ‘es een keer naar de winkel toe of zo; hij zit maar binnen. Leuk om zo even te praten.’’

Er is een goede kans dat Avondzon-bewoners en hun familie en bekenden dit straks vaker kunnen doen. Vrijwilliger Henk Diks werkt aan een systeem waaraan hij twee telefoons aan elkaar koppelt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn