Volledig scherm
Roetveegpiet. © Ronald Hissink

Bezwaarmaker tegen roetveegpiet in Apeldoorn stapt weer naar de rechter

Bezwaarmaker M. van Tongeren uit Amsterdam stapt voor de tweede keer naar de rechter vanwege de aanwezigheid van roetveegpieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. De man ving eerder bot toen hij bezwaar aantekende tegen de vergunning die de gemeente heeft verleend om louter roetveegpieten toe te staan.

In een brief aan meerdere media stelt Van Tongeren woensdag dat hij wederom een handhavingsverzoek indient om ‘niet-zwarte Pieten’ aan de gemeentegrens of bij binnenkomst in de stad te weren.

De man in een schriftelijke toelichting: ‘Als de rechtbank deze nieuwe voorlopige voorziening toewijst, kan de burgemeester geen landelijke intocht houden op 16 november 2019 met roetveegpieten. Zwarte Pieten mogen dan uiteraard wel!’

Absurd

In zijn eerste zaak tegen de gemeente Apeldoorn noemde Van Tongeren het afschaffen van Zwarte Piet een vorm van genocide. Afschaffing zou namelijk de leefomstandigheden schaden van de blanke, christelijke bevolkingsgroep en uiteindelijk het voortbestaan van die groep in gevaar kunnen brengen. In deze zaak werd Van Tongeren op alle punten in het ongelijk gesteld.

In zijn brief van woensdag beticht de Amsterdammer de burgemeester van Apeldoorn van absurde standpunten. Van Tongeren, die verder niet bereikbaar is, vreest in dat kader dat de burgemeester niet of te laat een beslissing gaat nemen ten aanzien van het eerder ingediende handhavingsverzoek.

‘Daarom ga ik nu, drie dagen voor de intocht, naar de rechtbank’. Voor inlichtingen verwijst hij door naar rechtbank Gelderland.

Reactie rechtbank

Daar reageert woordvoerder Maarten Brouwer: ,,Er is een tweede zaak ingediend, maar we kunnen er momenteel nog weinig over zeggen. Ik weet niet wat meneer nou precies wil, momenteel buigt een rechter zich over zijn verzoek. Daarbij wordt door hem gekeken naar spoedeisend belang, ontvankelijkheid van het verzoek en de motivering ervan.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn