Volledig scherm
Het terrein van afvalinzamelaar Circulus-Berkel is kennelijk een prettige plek voor meeuwensoorten. © Maarten Kaales

Bijzondere meeuw zorgt voor blije vogelaars in Apeldoorn

In Apeldoorn is vrijdag een vogelsoort gezien die hier nog niet eerder is waargenomen, en die bovendien weinig in Nederland opduikt. Het is de ‘kleine burgemeester’ die voor een juichmoment zorgt onder vogelaars.

Peter Lindeboom zag een exemplaar op het terrein van Circulus Berkel. ‘De kleine burgemeester is een broedvogel van hoog-arctisch gebied van de kusten van Canada en Groenland’,  beschrijft ecoloog Maarten Kaales. 

Overwinteren

Deze zeldzame meeuwensoort overwintert elk jaar met slechts enkele exemplaren langs de Nederlandse kust. In het binnenland van Nederland komt deze vogel zelden. Wel is eerder deze maand een grote burgemeester bij Barneveld waargenomen. Die is gesneuveld. Dat er twee burgemeester-meeuwen in dezelfde periode in Gelderland zijn gezien is een bijzonderheid.

Paradijsje

De kleine burgemeester onderscheidt zich van andere meeuwen door een licht uiterlijk en langzame vlucht. Het terrein van afvalinzamelaar Circulus Berkel is kennelijk een paradijsje voor meeuwen. Met name in de wintermaanden worden er verschillende soorten aangetroffen. Kaales benadrukt daarbij dat het terrein niet vrij toegankelijk is voor het publiek.

Volledig scherm
© Maarten Kaales

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn