Volledig scherm
Bij het ongeluk van vanmorgen raakte een fietsster gewond. © Luciano de Graaf

Binnen twee weken drie ongevallen op dezelfde Apeldoornse kruising. Is dat toeval of niet?

Opnieuw ging het vanmorgen in Apeldoorn mis op de kruising van de Laan van Spitsbergen en de Sportlaan. Voor de derde keer in nog geen twee weken tijd vond er ongeluk plaats. Is dat toeval of niet? 

Daar zijn de verkeersdeskundigen van de gemeente Apeldoorn ook zeer benieuwd naar. ,,Het is inderdaad zeer bijzonder dat het er nu drie kort achter elkaar zijn", reageert woordvoerder Esther Naber. ,,We hebben de toedracht van de recente drie ongevallen bij de politie opgevraagd. We wachten nu op die gegevens.”

Onder de loep

In 2016 namen ze de kruising in het Stadhuis zelf al onder de loep. ,,Bij een onderzoek naar de kruising Asselsestraat/Laan van Spitsbergen is er ook de kruising Sportlaan/Laan van Spitsbergen meegenomen. Toen is ook gekeken naar de verkeersveiligheidssituatie. Hier zijn toen geen bijzonderheden uitgekomen.”

Bij de Fietsersbond Apeldoorn staat het punt volgens woordvoerder Jan Timmner evenmin als gevaarlijk te boek. ,,We hebben er ook nog nooit klachten over gehad. En tijdens het overleg dat we iedere acht weken met de gemeente hebben, is het ook nog nooit aan de orde gekomen.” Wel kan Timmner zich voorstellen dat mensen de kruising als lastig ervaren. ,,Omdat het er vrij onoverzichtelijk is. Maar we hebben in Apeldoorn wel meer van dat soort plekken.” 

Behalve dat er in oktober 2018 een vrouw op de fiets en haar achterop zittende zoontje lichtgewond raakten bij een aanrijding, vonden er de laatste jaren voor zover bekend ook geen noemenswaardige incidenten plaats. 

Maar de afgelopen twee weken ging het dus liefst drie keer mis. Op woensdag 27 november botste een bus van de Koninklijke Marechaussee op de Laan van Spitsbergen frontaal tegen een vrachtwagen. De bestuurder van de bus raakte daarbij gewond. Precies een week later moest een fietsster het afslaan naar de Sportlaan bekopen met een bezoekje aan het ziekenhuis, nadat zij werd aangereden door een auto. Vanmorgen overkwam een andere fietsster hetzelfde. 

  1. AGOVV: gemeente Apeldoorn kan velden niet annexeren. ‘Dat deden ze in de Sovjet-Unie!’
    PREMIUM

    AGOVV: gemeente Apeldoorn kan velden niet annexeren. ‘Dat deden ze in de Sov­jet-Unie!’

    Voetbalclub AGOVV speelt een cruciale rol in het plan van de gemeente Apeldoorn om de parkeeroverlast door Apenheul definitief op te lossen door de tijdelijke overloopparkeerplaats op twee trainingsvelden permanent te maken. Stel dat de club weigert om die velden te verkopen? Dat kan niet, stelt wethouder Wim Willems, de gemeente heeft contractueel het recht om ze te kopen. AGOVV-voorzitter Martin Maassen wil dat eerst nog wel eens zien. ,,Annexeren deden ze in de Sovjet-Unie!’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn