Volledig scherm
Piloot Gerard Riensema vliegt vanaf Teuge om eventuele bosbranden op de Veluwe te ontdekken. © Kevin Hagens

Brandweer staakt zoektocht vanuit de lucht naar bosbranden op Veluwe

UpdateDe brandweer speurt vanaf donderdag tijdelijk niet meer vanuit vliegtuigjes naar natuurbranden op de Veluwe. Door de verwachte regenval daalt het risico op natuurbranden. Het einde van een recordreeks. 

,,Niet eerder is 41 dagen na elkaar gevlogen", weet Hans Dijkman van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland. Begin juli vlogen voor het eerst twee Cessna's boven de Veluwe. ,,In totaal is dit jaar op 58 dagen gevlogen. Dit bevestigt het beeld dat het ontzettend droog is. Ter vergelijking: In een gemiddeld jaar hebben we tussen de tien en twintig vliegdagen."

Nut

Dijkman is coördinator van een team verkenners. Zijn mensen vliegen mee in twee vliegtuigjes en speuren naar beginnende natuurbranden. Volgens Dijkman is het nut van de surveillancevluchten bewezen. De verkenners ontdekten branden diep in de bossen en gidsten brandweerwagens naar lastig te bereiken locaties. ,,Soms honderd meter van de openbare weg."

Hoeveel branden zijn vanuit de lucht ontdekt? Dijkman wil geen aantal noemen. ,,Er zijn branden zowel door ons als door burgers op de grond gemeld. Om te achterhalen wie de brand ontdekte, moet je nakijken wie als eerste meldde. Dat gaat te ver", vindt de coördinator. 

Hoosbuien

De stop van de surveillancevluchten is tijdelijk. ,,Het kan zijn dat we in het weekend of begin volgende week weer gaan vliegen", stelt Dijkman. De brandweer handhaaft de fase 'extra alert'. Meerdere meetstations op de Veluwe houden in de gaten hoe droog de grond is. ,,Voor ons is het van belang dat de oppervlakte vochtig is. Daar zijn een paar hoosbuien voor nodig. Vannacht vielen enkele millimeters. Dat heeft geen effect."

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn