Volledig scherm
De N786 loopt nu door het dorp. Als het aan het CDA ligt, verandert dat. © Google Street View

CDA wil snellere aanpak van verkeer in Loenen

Er moet snel iets gedaan worden aan de verkeerssituatie in Loenen. Dat wil het CDA in de gemeente Apeldoorn. De partij bepleit bovendien dat er toch een rondweg om het dorp komt.

Nu loopt de provinciale weg N786 door het dorp. Daarover gaat onder meer vrachtverkeer van en naar de A50 en de papierindustrie in Eerbeek. Dat leidt wat betreft sommigen tot een te grote verkeersdruk en verkeersonveiligheid in Loenen. De afwikkeling van het verkeer hangt samen met de hele situatie op de Oost-Veluwe tussen Dieren en Beekbergen.
De provincie Gelderland en de betrokken gemeenten praten al jaren over aanpassingen. Onlangs adviseerde een onderzoeksbureau aan de provincie een rondweg bij Laag Soeren aan te leggen. Die zou (vracht)verkeer moeten verleiden zuidelijk, via de A348 het snelwegennet op te gaan. Een rondweg bij Loenen of een aanpassing van de weg langs het Apeldoorns Kanaal zou dan niet meer nodig zijn.

Druk

Het CDA denkt daar anders over. 'Een oplossing voor de verkeersproblematiek en de leefbaarheid in Loenen betekent in de ogen van het CDA Apeldoorn dat de N786 om de dorpskern van Loenen wordt gelegd, zodat er substantieel minder vrachtverkeer door Loenen komt', meldt de partij nu. Bovendien wil de fractie in de Apeldoornse gemeenteraad dat de gemeente Apeldoorn druk uitoefent om snel tot aanpak van de verkeerssituatie te komen.

Fijnstof

De partij kaart het onderwerp aan naar aanleiding van opmerkingen van Loenenaren. 'Zij maken zich steeds meer zorgen over de leefbaarheid in hun dorp', schrijven Elbert Mulder en Henk Verheul namens het CDA aan burgemeester en wethouders van Apeldoorn. Zij willen ook weten hoeveel fijnstof het vrachtverkeer oplevert.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn