Volledig scherm
Vredeswandeling , als een signaal van vrede aan het begin van het nieuwe jaar! © Luud Riphagen

Centraal Joods Overleg wil gesprek over 'antisemitisme' tijdens Vredesweek Apeldoorn

APELDOORN - Het Centraal Joods Overleg (CJO) gaat in gesprek met de Protestantse Kerk Nederland (PKN), naar aanleiding van van de commotie rond de Vredesweek in Apeldoorn. Daar zouden volgens Tom Fürstenberg van de stichting Joods Apeldoorn antisemitische uitlatingen zijn gedaan, hetgeen wordt bestreden door de betrokken spreker.

,,Het CJO heeft kennis genomen van de antisemitische uitingen tijdens de vredesweek in Apeldoorn, die op poten is gezet door organisaties die deel uitmaken van de PKN '', meldt het CJO in een persbericht. ,,Allereerst zijn wij van mening dat de uitlatingen waarin a) gesteld wordt dat Israël een racistische staat is, b) het bestaansrecht van Israël (als Joodse staat) ontkend wordt en c) Palestijnse jihadisten vergeleken worden met verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder meer antisemitisch zijn.''

De uitnodiging die Eddy Anneveldt namens de Apeldoornse Vredesweek naar Cornelis (Kees) Blok stuurde om een lezing te geven riep weerzin op bij Fürstenberg. Die stelde dat de Vredesweek een antisemiet een podium bood. Daarop beëindigde Anneveldt een mailwisseling met Fürstenberg met de zin 'door jou is mijn beeld van Joden er niet bepaald beter op geworden is'. ,,Deze woorden raken de kern van generalisatie en daarmee discriminatie en antisemitisme'', constateert Dan Einhorn namens het CJO. ,,Dat het gehele Joodse volk verantwoordelijk gehouden wordt voor de uitlatingen van één Jood is net zo onzinnig als dat de woorden van Anneveldt aanleiding zouden zijn voor Joden om hun beeld van alle niet-Joden bij te stellen.''

,,Omdat dit niet de eerste keer is dat organisaties die onderdeel van het PKN uitmaken negatief in het nieuws komen vanwege dergelijke standpunten, zal het CJO over deze kwestie in overleg gaan met de PKN'', aldus het CJO. Fürstenberg en Anneveldt spraken vorige week met twee wethouders van de gemeente. Dat gesprek krijgt nog een vervolg.

 1. Carolien ter Linden verovert na rode loper nu ook de televisiewereld
  PREMIUM

  Carolien ter Linden verovert na rode loper nu ook de televisie­we­reld

  Vanaf oktober is op RTL 4 haar personalityshow Sweet Caroline te zien. De in Apeldoorn geboren en getogen Carolien ter Linden maakt naam als televisie-presentatrice. Het is een volgende stap in haar carrière, nadat de 44-jarige haar naam in de internationale modewereld vestigde. Zo ontving Ter Linden in 2011 de Amsterdam Fashion Award en is ze eigenaresse van haar bedrijf Passarella Moda, een bureau dat modellen scout en begeleidt.
 2. Autobedrijf Keijzers uit Apeldoorn schikt voor 2,5 miljoen euro met OM en belastingdienst
  PREMIUM

  Autobe­drijf Keijzers uit Apeldoorn schikt voor 2,5 miljoen euro met OM en belasting­dienst

  Autobedrijf Keijzers uit Apeldoorn treft na ruim twaalf jaar onderzoek een schikking met het Openbaar Ministerie en de belastingdienst. Voormalig eigenaar Tonny Keijzers betaalt in totaal 2,5 miljoen euro: een boete van 750.000 euro van een door het OM opgelegde strafbeschikking en circa 1,8 miljoen aan de fiscus. Daarnaast legt het OM hem een werkstraf op van 120 uur. Keijzers had tussen 2006 en 2011 te weinig aan btw afgedragen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn