Naast de Huisartsenpost bij Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn wordt woensdag een spoedpost in gebruik genomen voor mensen met luchtwegproblemen.
Volledig scherm
Naast de Huisartsenpost bij Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn wordt woensdag een spoedpost in gebruik genomen voor mensen met luchtwegproblemen. © Gep Leeflang

’Coronaspoedpost’ bij Gelre Apeldoorn opent woensdag: huisarts verwacht zo'n honderd patiënten

Vanaf woensdag 8.00 uur kunnen patiënten met aan corona gerelateerde klachten voor onderzoek terecht in de ingerichte huisartsenpost bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. Hiervoor heeft de Huisartsen Regio Apeldoorn een tent ingericht om deze mensen te onderzoeken, zonder risico te lopen op een coronabesmetting.

Patiënten kunnen er alléén terecht met een verwijzing van hun huisarts, meldt voorzitter Joost Siegelaar. ,,Het is absoluut niet de bedoeling om hier op de bonnefooi naar toe te komen. Je moet dus echt een verwijzing van je huisarts hebben om terecht te kunnen op de spoedpost”.

Honderd patiënten

Volgens Siegelaar zijn in de tent maximaal twaalf spreekkamers beschikbaar waar huisartsen patiënten kunnen controleren. Dat aantal wordt niet meteen in gebruik genomen. Siegelaar: ,,We beginnen met vier kamers. Dat is momenteel afdoende. Het aantal mensen dat zich dagelijks bij de huisartsen in de regio meldt met klachten gerelateerd aan het coronavisus, bedraagt al enige dagen zo’n honderd. Daarvoor kunnen we het met vier huisartsen af. Mochten zich meer patiënten melden, dan schalen we op. We kunnen het momenteel als huisartsen nog goed aan”. Siegelaar verwacht dat ongeveer 95 procent van de mensen die in de post worden onderzocht, met of zonder medicatie weer naar huis kan. Voor de overige 5 procent zal ziekenhuisopname nodig zijn.

Samenwerking

Alle 115 huisartsen in de regio en hun ketenpartners werken in de spoedpost samen. Voor inwoners van Epe en Eerbeek, die ook bij Huisartsen Regio Apeldoorn zijn aangesloten, geldt overigens dat zij voorlopig nog wel in hun eigen woonplaats terecht kunnen voor onderzoek naar corona gerelateerde klachten. Onder de Huisartsen Regio Apeldoorn vallen huisartsenpraktijken in Apeldoorn, Hoog Soeren, Beekbergen, Eerbeek, Loenen, Klarenbeek, Hoenderloo, Vaassen, Epe, Emst en Oene.

 1. Nog niet opgemaakt door de supermarkt tijdens seniorenuurtje in Apeldoorn
  PREMIUM

  Nog niet opgemaakt door de supermarkt tijdens senioren­uur­tje in Apeldoorn

  De zon is nog niet boven de horizon wanneer de eerste klanten met een winkelwagentje het AH-filiaal op winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn binnengaan. Het is maandagochtend en het van 07.00 tot 08.00 uur speciaal voor ouderen ingestelde boodschappenuurtje is net van start gegaan. Albert Heijn is ene van de supermarkten die helpt zo de ‘kwetsbare groep te beschermen in verband met het coronavirus’. En dat wordt gewaardeerd.
 1. Apeldoornse organisatie zorgt - in beschermende kleding - dat coronapatiënten niet in eenzaamheid hoeven te sterven

  Apeldoorn­se organisa­tie zorgt - in beschermen­de kleding - dat coronapa­tiën­ten niet in eenzaam­heid hoeven te sterven

  Palliaterm in Apeldoorn, een netwerkorganisatie van zelfstandige zorgverleners die patiënten in de laatste fase van hun leven zorg aan huis verlenen, staat klaar om patiënten die aan corona lijden en stervende zijn in hun eigen woning te verzorgen. ,,Voor ons is dit ook een beetje pionieren, maar het is belangrijk dat mensen weten dat wij de mogelijkheid gaan bieden. Mensen hoeven zo niet in alle eenzaamheid in een ziekenhuis te sterven”, zegt bestuurder Dietske van Maanen. Inmiddels is zondag de eerste coronaptiënt bij Palliaterm aangemeld.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn