De kapjes hebben wisselende patronen.
Volledig scherm
De kapjes hebben wisselende patronen. © Little Gifts Apeldoorn

Daklozen in Apeldoorn hebben straks een uniek, modieus mondkapje dankzij atelier

Normaal worden er feestjes, workshops en bijzondere uitjes gehouden. Maar nu het noodgedwongen rustig is, heeft Atelier Little Gifts Apeldoorn besloten de creativiteit anders in te zetten: met het maken van mondkapjes voor daklozen.

Eigenaar Joy Talahatu van het atelier aan de 1e Wormenseweg sloeg aan op een oproep van daklozenorganisatie DTZ Menorah. Samen met een buurvrouw ging ze aan de slag, terwijl een derde vrouw thuis stukken stof op maat knipte. Het RIVM toonde zich eerder kritisch over zelfgemaakte mondkapjes; Talahatu zegt juist extra aandacht aan de werking te besteden. Er zijn nu 50 exemplaren klaar, er volgen er nog meer. ,,Ze zijn behoorlijk arbeidsintensief, omdat ik wil dat ze goed filteren’’, legt Talahatu uit. 

Het is hoe dan ook een kapje dat er bijzonder uit ziet. Ze zijn niet strak wit of lichtblauw, maar hebben wisselende, vaak kleurrijke patronen. ,,Gemaakt uit batik-stoffen.’’ De mondkapjes worden uitgedeeld onder zowel daklozen als de mensen van DTZ, die zes avonden in de week maaltijden uitdelen aan thuislozen en mensen die heel weinig te besteden hebben.

Fruit, brood en maaltijden

De daklozenhulp heeft de afgelopen tijd meer giften en hulp gekregen.  ,,We zijn overspoeld met lieve reacties en tassen vol spullen en donaties’’, meldt de organisatie. Bakker Keurhorst,  Bonenberg’s Groente & Fruithandel en Maitre Deux Catering zorgden respectievelijk voor brood, fruit en maaltijden. Ook de gemeente Apeldoorn ondersteunt DTZ, zegt coördinator Bert van Veen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn