Volledig scherm
In Apeldoorn zijn kandidatenlijsten verspreid met een fout erin. © eigen foto

Drie fouten in verkiezingspost Apeldoorn: geen gevolgen voor stemmen

updateLiefst drie fouten staan er in de toelichting bij de kandidatenlijst die de gemeente Apeldoorn aan inwoners heeft gestuurd voor de Provinciale Statenverkiezingen 20 maart. In de brief staat dat Inwoners iemand uit Alkmaar kunnen machtigen om voor hen te stemmen, er wordt gesproken over de gemeenteraadsverkiezingen in plaats van de Provinciale Statenverkiezingen en onder het kopje ‘waterschapsverkiezingen’ staat ‘referendum’ in plaats van ‘Waterschap’. Foutje. 

Jurist

‘Het controleren van een drukproef blijft mensenwerk', laat de gemeente in een reactie weten. ‘We hebben daar door tijdsdruk helemaal overheen gelezen.’  Overigens hebben de onjuistheden geen gevolgen voor het stemmen. De kiespas die al eerder is gestuurd is geldig, inwoners kunnen daar gewoon mee stemmen op 20 maart. Inwoners die alsnog een juiste kandidatenlijst willen ontvangen kunnen mailen met verkiezingen@apeldoorn.nl en ontvangen de lijst vervolgens per post. 

Machtigen

Een jurist moest donderdag uitzoeken of de fouten gevolgen hadden voor het stemmen. Iemand die niet kan stemmen omdat hij of zij ziek is, of op vakantie is, kan iemand machtigen om te stemmen. Diegene moet dan wel in dezelfde gemeente wonen. Iemand uit Apeldoorn kan dus niet iemand uit Alkmaar machtigen. Alle juist informatie over de komende verkiezingen is te vinden op de site van de gemeente. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn