Volledig scherm
Werkzaamheden op de A1. © Rens Hulman

Ernstige zorgen over mogelijke vertraging A1, N50 en N35

Dat de werkzaamheden aan de A1, N50 en N35 mogelijk flinke vertraging oplopen door de stikstof-affaire, zorgt voor onvrede in de transportsector. Brancheclub Transport en Logistiek Nederland (TLN) is vooral bezorgd over de A1, die in de top 20 van grootste knelpunten staat.

Deze week lekte uit welke projecten worden geraakt door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Het gaat om honderden grote en kleine projecten van provincies, gemeenten en het Rijk. Ook de wegenbouw wordt flink getroffen. De verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo, de verbreding van de N50 bij Kampen-Zuid en het veiliger maken van de N35 bij Wijthem staan ineens op losse schroeven.

Klap

TLN zegt zich bij monde van woordvoerder Hans van den Berg ‘ernstige zorgen’ te maken. ,,Het mogelijk stilleggen of vertragen van belangrijke infrastructurele projecten betekent een flinke klap voor de bereikbaarheid van Nederland. Het is nu al druk op de Nederlandse wegen en die druk neemt alleen maar verder toe. Tot 2030 groeit het personenvervoer met dertien tot twintig procent en het goederenvervoer met vier tot negentien procent”, aldus de brancheclub.

Knelpunten

De zorgen zijn het grootste over de A1. ,,Het tracé van Apeldoorn tot aan Hengelo is opgenomen in onze top 20 van knelpunten met de grootste fileschade voor het vrachtverkeer. Jaarlijks ‘goed’ voor 8 miljoen euro vertragingsschade. De verbreding van de weg die voor de komende jaren is ingepland verdraagt geen vertraging”, aldus Van den Berg.

Lobby

Ook in Kampen zijn de druiven zuur. Daar werd jarenlang een lobby gevoerd om de ‘dodenweg’ N50 te verbreden. Die toezegging kwam in 2016. En onlangs nog werd aangegeven dat de extra rijbanen vervroegd zouden worden gebouwd. ,,Dat nu ineens vertraging dreigt, is heel erg slecht”, foetert Harry Bruins van de VVD Kampen. ,,Je ziet aan de reacties op de vertraging dat iedereen er van baalt. Het gaat gewoon om verkeersveiligheid.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn