Volledig scherm
Een moeflon toont zich aan een van de vele camera's op De Hoge Veluwe. © Het Nationaal Park De Hoge Veluwe

Europese erkenning voor burgerwetenschapsproject ‘Snap Shot’ van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het project ‘Snap Shot Hoge Veluwe’ is een half jaar na lancering, genomineerd voor de European Excellence Award. Met het project schakelt het park de hulp van burgers in bij het bekijken en categoriseren van duizenden foto's van dieren in het park.

Het burgerwetenschapsproject dingt mee naar een prijs in de categorie Science & Education. De European Excellence Awards worden sinds 2007 uitgereikt aan de meest opvallende prestaties van Europese communicatieadviseurs. 

Met het ‘Snap Shot’project is de hulp van het publiek ingeroepen voor het bekijken van foto's van dieren in het park. Sinds 2013 staan er tientallen cameravallen, die dag en nacht het wild fotograferen. Per jaar levert dit meer dan een miljoen foto's op, die een beeld geven van het gedrag van verschillende diersoorten in het park. Die informatie wordt door studenten en onderzoekers van Wageningen University & Research gebruikt voor ecologisch onderzoek en voor beheervraagstukken. 

Maar voordat de foto's gebruikt kunnen worden voor het onderzoek, moeten ze bekeken en gecategoriseerd worden. Inmiddels zijn er al meer dan 900.000 fotoreeksen met wilde dieren beoordeeld door meer dan 4000 vrijwilligers. 

Op 6 december worden de winnaars in de verschillende categorieën bekendgemaakt in Dublin. 

Volledig scherm
Kiekeboe. Deze moeflon heeft de cameraval in de gaten. © H Ruseler

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn