Volledig scherm
Ivo Pouw brengt zij dochter Noortje nu zelf naar school in Brummen vanwege de problemen met PlusOV. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Extra personeel om chaos bij PlusOV op te lossen

Om de problemen die zijn ontstaan bij vervoerscentrale PlusOV op korte termijn op te lossen, worden drie extra planners en een extra manager ingezet. Dat hebben de negen verantwoordelijke gemeenten donderdagmiddag in een gezamenlijk crisisoverleg besloten. 

Ook wordt er een evaluatieonderzoek uitgevoerd om de oorzaken van de problemen boven water te krijgen. Daaruit moet blijken welke maatregelen er nodig zijn zodat er structurele verbeteringen komen bij PlusOV.

Leerlingenvervoer

Vervoerscentrale PlusOV verzorgt in opdracht van de gemeenten in de Stedendriehoek en Hattem en Heerde het speciaal leerlingenvervoer en dagbestedingsvervoer. Vorig jaar werd het leerlingenvervoer in Apeldoorn al door PlusOV verzorgd, waar er direct bij de start van het schooljaar problemen ontstonden. 

Negatief

Dit jaar heeft PlusOV er 1500 reizigers bij, en is er weer chaos ontstaan. Leerlingen worden niet opgehaald en er is een tekort aan personeel en voertuigen bij PlusOV, dat bovendien met technische problemen kampt. Als busjes wel rijden wordt er regelmatig geklaagd over het ontbreken van noodzakelijke begeleiding en een passend voertuig. Dat is niet alles, want de vervoerscentrale is ook moeilijk bereikbaar, communiceert slecht en komt afspraken niet na.

Individueel

Verschillende gemeenten grepen afgelopen week zelf al in om iets aan de chaos te doen. Zo is er voor ouders die kinderen zelf naar school brengen een kilometervergoeding beschikbaar, of nemen gemeenten direct contact op met vervoerders om extra taxi's in te zetten. 

Gezamenlijk

Nu zijn er gezamenlijk maatregelen genomen die een einde aan de chaos moeten maken. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn liet donderdagavond weten dat de verwachting is dat met de inzet van extra personeel de routes eind volgende op orde zijn. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn