Volledig scherm
Kroondomein Het Loo in Apeldoorn. © Rob Voss

Faunabescherming in brief aan de koning: 'Hou Kroondomein Apeldoorn hele jaar open'

De Faunabescherming roept Koning Willem Alexander in een open brief op het Kroondomein in Apeldoorn niet langer te sluiten tijdens het jachtseizoen. De brief wordt zaterdag paginagroot afgedrukt in een advertentie in het dagblad Trouw.

Faunabescherming en de Partij voor de Dieren gaan om zaterdag demonstreren bij het Kroondomein Het Loo in Apeldoorn om de brief kracht bij te zetten. Koning Willem Alexander is gevraagd daar aanwezig te zijn in het kader van een openluchtaudiëntie.

In de brief vraagt de stichting amnestie voor de dieren die in het Kroondomein leven. Met name zwijnen, herten en reeën liggen onder vuur in het gebied, stelt de Faunabescherming. 

Meerderheid

De sluiting van het Kroondomein is in strijd met de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer, schrijft de Faunabescherming. Ook vindt de organisatie dat dit niet overeenkomt met de geest van de schenking van het gebied door Koningin Wilhelmina aan het Nederlandse volk. Volgens de actievoerders kan de sluiting niet los gezien worden van achterhaalde jachtprivileges.

Zaterdag gaat het PvdD-kamerlid Merel van Kooten het net gesloten Kroondomein demonstratief openen. Demonstranten zullen een bewerkte versie van het lied van Koppestok, over de herinname van Den Briel, ten gehore brengen.

Per direct

De demonstratie start om 15.30 uur op de parkeerplaats aan de Wieselseweg in Wiesel. De demonstranten hopen op aanwezigheid van de Koning. Meer nog, vragen ze Willem Alexander het besluit te nemen het gebied per direct open te stellen.

  1. Bezoekers RMS-dag in Apeldoorn vinden herdenken belangrijker dan ‘gedoe vooraf’
    PREMIUM
    video

    Bezoekers RMS-dag in Apeldoorn vinden herdenken belangrij­ker dan ‘gedoe vooraf’

    De aanloop naar de RMS-dag in Apeldoorn verliep alles behalve rustig. Maar daar werd vandaag tijdens het vieren en herdenken van het uitroepen van de Republik Maluku Selatan in 1950, nauwelijks bij stil gestaan. ,,Het is mooi dat er een overwinning is geweest, maar die is niet belangrijk meer. Vandaag gaat het om het herdenken en vieren van deze dag’’, vindt bezoeker Marinho (44) uit Vaassen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn