Fred de Graaf beschermheer van ‘levend monument’ van bevrijding

Oud-burgemeester van Apeldoorn Fred de Graaf is beschermheer geworden van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

Volledig scherm
Fred de Graaf en de muzikanten koesteren hun band. © A. van Harselaar

De muziekgroep is in 1991 opgericht als eerbetoon aan de bevrijders van Apeldoorn en omstreken. Deze regio is in april 1945 bevrijd door het Canadese leger, met daarin een hoofdrol voor het regiment 48th Highlanders of Canada. Dat onderdeel had een eigen band met doedelzakken. De Veluwse versie daarvan dienst als ‘leven monument’. Het treedt als zodanig vaak op bij herdenkingen. De leden dragen het uniform dat de Canadese Highlanders in ‘45 droegen.

Fred de Graaf draagt de band een warm hart toe, zo st aat in een toelichting. Zijn vertrek als burgemeester van Apeldoorn heeft dat niet veranderd; sterker: ‘de onderlinge band is in de loop der jaren alleen maar sterker geworden’. De band stelt ,,ontzettend trots’’ te zijn op de beschermheer.

  1. Privacywet: overschot vrijwilligers voor hulp rouwverwerking in Apeldoorn
    PREMIUM

    Privacywet: overschot vrijwilli­gers voor hulp rouwverwer­king in Apeldoorn

    Teveel vrijwilligers? Het kàn! Bij de Kap in Apeldoorn zijn er momenteel meer begeleiders voor rouwverwerking dan zich mensen aandienen die deze steun kunnen gebruiken. De oorzaak? De privacywet. De gemeente Apeldoorn mag geen informatie meer aan de Kap doorsturen over families waarin iemand is ontvallen. ,,We kregen voorheen gemiddeld jaarlijks 550 adressen. Nu geen enkele meer,” zegt coördinator Hetty van der Veen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn