Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Carlo ter Ellen

Gelders zorgpersoneel komt zelf met ideeën om personeelstekort op te vangen

Mindfulness-trainingen tegen ziekteverzuim, virtuele snuffelstages en een beloning als je een halfjaar niet ziek bent. Zomaar wat ideeën uit Gelderland om de tekorten in de zorg tegen te gaan. Ze komen van medewerkers uit de zorg en maken kans op 10.000 euro om te worden uitgevoerd.

De ideeën staan op de website IkweetRAAT.nl. Dit is een initiatief van 26 zorg- en welzijnsorganisaties, met steun van de provincie Gelderland. Omdat wordt geschat dat het tekort aan zorgpersoneel in de provincie kan oplopen tot ruim 9.000 vacatures in 2022, slaan de zorgorganisaties de handen ineen om dit een halt toe te roepen.

De website is een van de acties onder de noemer Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT). Medewerkers uit de zorg kunnen hun idee uploaden en de tien beste worden beloond met 10.000 euro. Suggesties kunnen nog tot 15 november worden ingestuurd, waarna op 11 december de tien winnaars bekend worden gemaakt. Met het geldbedrag kunnen deze plannen in de eerste helft van 2020 worden uitgevoerd.

Bloemetje, sportschool, kinderopvang

Op de site zijn nu al tal van ideeën te zien, stuk voor stuk afkomstig van zorgpersoneel uit Gelderland. Zo stelt Heleen Janssen Borgers voor om zorgpersoneel te belonen bij een half jaar zonder ziekteverzuim. ‘Een kleine beloning. Waardebon voor een bloemetje o.i.d.’, stelt ze voor. Margreet Uffing oppert om in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem een fitness- en sportcentrum in te richten, om het personeel in goede conditie te houden. En om een gezin te kunnen combineren met een baan in de zorg, stelt Leonie Kok voor om kinderopvang op het werk te regelen. ‘Hiermee komt iedere ouder weer in de zorg werken’, zegt ze. ‘Ik heb nu al zoveel collega’s zien komen en gaan, omdat zij moeder of vader worden en het te lastig is met de kinderen.’

Al met al steekt de provincie Gelderland 200.000 euro in het project. Alle ideeën, ook de niet winnende, blijven zichtbaar op IkweetRAAT.nl. Zo kunnen zorgorganisaties er zonder de subsidie alsnog zelf mee aan de slag.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn