Volledig scherm
© Maarten Sprangh

Geluidsoverschrijding bij festival Apeldoorn alleen op papier

Bij de evenementen die dit jaar zijn gehouden op het Zwitsal-terrein in Apeldoorn zijn de geluidsnormen niet overschreden. Daar leek het even wel op, maar dat is het gevolg van een tikfout, verzekerde burgemeester John Berends donderdagavond aan de gemeenteraad.

De SGP kaarttte het onderwerp aan omdat die partij ,,behoorlijk wat signalen'' heeft gekregen dat er overlast is ervaren. ,,Er was zelfs boosheid en irritatie bij jong en oud'', aldus raadslid Jan Kloosterman. 

Fout

Uit cijfers die de SGP van ambtenaren heeft gekregen, blijkt dat tijdens bevrijdingsfestival Liberazione het geluid kort na middernacht duidelijk harder was dan mocht. Een vergissing, aldus burgemeester Berends gisteren: de norm die aan de SGP was doorgegeven klopt niet. Die is in het gemeentelijk beleid - en ook in de verleende vergunning - een stuk hoger vastgelegd.

Mooi weer

Hoe dan ook kwamen er, zoals eerder gemeld, zo'n twintig klachten bij de gemeente over het geluid van Liberazione. Datzelfde geldt voor de Keukenkaravaan, een ander evenement op de Zwitsal-locatie. Berends schrijft die klachten deels toe aan het mooie weer tijdens beide festivals. Mensen in de buurt zitten dan buiten of hebben ramen en deuren open, redeneert de burgemeester. Hij benadrukt daarbij dat die beleving losstaat van de feitelijke vraag of de muziek te hard staat: dat moeten objectieve metingen uitwijzen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn