Volledig scherm
Ambtenaren krijgen les in het herkennen van dementie. © Ruben Schipper

Groeiend aantal gemeenten kampt met dementie-onvriendelijke ambtenaren

Slechts een op de drie ambtenaren gaat goed om met demente mensen aan de gemeentebalie. Dat blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland. Steeds meer gemeenten trainen daarom hun baliemedewerkers. 

In de regio hebben gemeenten Apeldoorn, Berkelland, Elburg, Putten, Steenwijkerland, Voorst en Zeewolde inmiddels trainingen gevolgd om de baliemedewerkers dementievriendelijker te maken. De ambtenaren hebben volgens het onderzoek van Alzheimer Nederland, dat gehouden is onder 351 mantelzorgers, niet altijd evenveel begrip en herkennen dementie niet gelijk, terwijl er steeds meer demente mensen op straat te vinden zijn. Slechts een op de drie ambtenaren handelt goed in situaties met mensen met dementie.

Gemeenten aan de slag 

 Volgens de stichting ‘Samen dementievriendelijk’ is er een toename in het aantal gemeenten dat aan de slag gaat met trainingen. ,,De cijfers vragen dit ook; een op de vijf mensen krijgt dementie, het is volksziekte nummer één en nu al leven 270.000 mensen met dementie. In 2040 is het aantal demente mensen verdubbeld; de urgentie is groot en wordt nog groter’’, aldus een woordvoerder.

Subsidie voor Samen Dementievriendelijk

 In totaal hebben 56 gemeenten een training gevolgd, waaronder de zeven genoemde gemeenten uit de regio. Er zijn ook diverse gemeenten die zelfstandig aan de slag gaan, zoals Deventer.  ,,Er is een beweging gaande. Diverse gemeenten hebben zich opgegeven voor een training. Onze stichting heeft een subsidie ontvangen om campagne te voeren. Dat doen we nu volop’’, zegt trainer Jos van der Deure. ,,We willen bereiken dat alle belangrijke organisaties en bedrijven, van gemeente tot Albert Heijn, in Nederland dementievriendelijker worden dan ze nu zijn.’’  

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn