Volledig scherm
Het nieuwe winkelcentrum Anklaar wordt voorzien van groen. © Rob Voss

Groen verdringt stenen in winkelcentra Apeldoorn

Apeldoorn gaat zijn winkelcentra ‘vergroenen’. Meer groen zorgt er niet alleen voor dat het er een stuk gezelliger uitziet, het heeft ook nog allerlei andere voordelen, is de achterliggende gedachte.

‘Klimaatadaptatie’ is volgend jaar een belangrijk thema voor de gemeente. Het toevoegen van planten, bomen en struiken in het straatbeeld kan er toe bijdragen dat de stad op hete dagen wat koeler wordt, terwijl bij nat weer het regenwater beter wordt afgevoerd. In de winkelcentra valt op dit vlak een boel te verbeteren, constateert de gemeente. Die zijn vaak erg ‘stenig’.

Diverse winkelcentra volgen

De Marktstraat werd al omgedoopt tot ‘klimaatstraat’, door een waterpartij toe te voegen en gevelbeplanting aan te brengen. In het recent geopende winkelcentrum Anklaar zijn de bloembakken, die een belangrijke plek kregen bij het ontwerp van de openbare ruimte, inmiddels gevuld. Diverse andere winkelcentra volgen binnenkort. Daardoor krijgen ook het Fort, het Schubertplein, de Eglantier, de Maasstraat-Scheldestraat en het Adelaarsplein meer kleur en groen. 

De gemeente betrekt meerdere partijen bij dit project, zoals winkeliersverenigingen, vastgoedeigenaren en wijkraden. Er is een website geopend waarop mensen ideeën kunnen inbrengen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in het plantseizoen, dat loopt van december tot en met maart. Daarbij wordt wel rekening gehouden met eventuele winterse omstandigheden, waardoor de schop mogelijk niet de grond in kan. 

  1. Verzet tegen nieuwe wielerbaan in Apeldoorn: ‘Hoe moet ik dan met mijn scootmobiel de hondjes uitlaten?’
    PREMIUM
    video

    Verzet tegen nieuwe wielerbaan in Apeldoorn: ‘Hoe moet ik dan met mijn scootmo­biel de hondjes uitlaten?’

    ,,Hoe moet ik in godsnaam met mijn scootmobiel de hondjes uitlaten als dit plan doorgaat?’’ Jan Bijl kan zijn boosheid niet verbergen, als hij op een van zijn zeven uitlaatrondes van deze dag door het Kanaalpark rijdt. Wanneer het wielerparcours dat De Adelaar hier wil aanleggen er komt, is er voor hem geen plaats meer, vreest hij. Wat hem betreft doen ze met dat plan zijn naam eer aan: de bijl erin!

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn