Volledig scherm
Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), poseert met de ontvangers van de Prof. Mr Pieter van Vollenhoven Penning. Ruben staat tweede van links. © ANP

Held Ruben uit Apeldoorn geëerd met penning door Pieter van Vollenhoven

Vanochtend moest hij gewoon naar school, maar vanmiddag kreeg de Apeldoornse scholier Ruben den Engelse (16) de Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven Penning uitgereikt. Die penning wordt jaarlijks uitgegeven door de Stichting Maatschappij en Veiligheid, als blijk van waardering voor heldendaden.  

In januari trok Ruben den Engelse (16) in Twello een bejaarde vrouw met een rollator weg voor een naderde trein.  Terwijl de trein aanstormt, slaagt de tiener erin de  zwaarbeladen vrouw op het nippertje van het spoor te halen. Dik een seconde later raast de intercity langs. Daarna gaat hij gewoon naar school en moet hij een briefje halen, omdat hij te laat was. Dat briefje is inmiddels ingetrokken. 

De bescheiden Apeldoorner is 'best wel vereerd' met de de penning. ,,Het was heel leuk, vooral ook heel gezellig.'' Ook noemt hij het bijzonder om Pieter van Vollenhoven te ontmoeten. ,,Van tevoren kende ik hem nog niet zo goed, maar ik wist dat het een oom van de koning is.''

Andere helden

Ook vond hij het bijzonder om de andere helden te ontmoeten: allemaal mensen die ervoor kozen om op te treden en niet zomaar te laten gebeuren. Zo was er  onder meer ook een penning voor een getuige die met gevaar voor eigen leven bleef observeren bij een moord, een meisje dat ingreep bij een mishandeling op straat en twee mannen die ingrepen toen een jongen zijn moeder met een mes aanviel.

Morgen is het programma minder spannend. ,,Morgen mag ik gewoon weer naar school.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn