Volledig scherm
© Maarten Sprangh

Herfstwandeling op lentedag in de winter in Apeldoorn

videoWelk seizoen is het vandaag? De lucht is zacht in een verder toch al warme winter. De temperatuur is zelfs zo hoog dat deze zondag volgens meteorologen te beschouwen is als eerste lentedag. Tegelijk zijn er de grillen van storm Dennis.

In het centrum van Apeldoorn leidde die tegenstelling tot een bijzonder tafereel, zag fotograaf Maarten Sprangh. In het Oranjepark baanden mensen zich door een veld met krokussen een weg met een paraplu.

Ook andere bloemen laten zich van hun mooiste kant zien. Zo is de bijzondere kievitsbloem al waargenomen in Olst. 

Maar het mag lente lijken: voor wie last heeft van voorjaarskriebels en met schop en hark de tuin te lijf wil gaan, moet uitkijken. Voor veel tuinklussen is het echt nog te vroeg. Je vindt hier een aantal handige tips.

Hatsjoe!

Het zachte weer op dit moment in ons land heeft ook een vervelende kant: hooikoortspatiënten weten dat het extra vroeg niezen wordt, traanogen en loopneuzen. De hooikoorts wordt veroorzaakt door de pollen van elzen en de verwachting is dat het zeer zachte winterweer van de komende dagen de katjes van de els verder doen rijpen.

Griepje

Naar schatting 35 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor elzenpollen, meldt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. ,,Veel mensen zullen in deze periode denken dat ze verkouden zijn of een griepje hebben, omdat ze niet verwachten dat het al om hooikoorts kan gaan. Terwijl ze er baat bij zouden hebben om te beginnen met hooikoortsmedicatie.

  1. Handen desinfecteren, mondkapje op, pas dan mag je door de deur van de coronaspoedpost in Apeldoorn
    VIDEO

    Handen desinfecte­ren, mondkapje op, pas dan mag je door de deur van de corona­spoed­post in Apeldoorn

    Een niet te missen groot doek hangt aan de toegangsweg tot de coronapost bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. Om de pakweg vijf minuten komt er een auto aan. Aan het eind van de toegangsweg - als de coronapost zo goed als is bereikt - wordt de automobilist staande gehouden door parkeercontroleurs voorzien van een mondkapje. ,,Heeft u een verwijzing van de huisarts? Ja? Dan kunt u de auto hier parkeren.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn