Volledig scherm
© Thinkstock

Hogere straf voor oplichter bejaarden in Deventer en Apeldoorn

Nietsvermoedende veelal bejaarde inwoners van onder meer Deventer, Apeldoorn en Bathmen werden slachtoffer van de babbeltruc van een 38-jarige man. Hij kreeg vandaag door de rechtbank in Zwolle drie jaar cel opgelegd.

De straf is hoger dan de geëiste drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat komt onder meer door zijn brutale en geraffineerde werkwijze om kwetsbare slachtoffers geld afhandig te maken, zo bleek vandaag uit het vonnis. De de 38-jarige Ahmed B. benadeelde tien slachtoffers verspreid in het land door aan de deur te komen als medewerker van een energiemaatschappij. Hij kwam met de boodschap dat de bewoner geld terug kreeg. Wel moest de bewoner daarvoor zijn of haar pinpas en bijbehorende code afgeven. Vervolgens werd niet veel later de bankrekening geplunderd.

De man maakte ,,op brutale wijze misbruik van het vertrouwen van nietsvermoedende slachtoffer’', zo las de voorzitter voor. ,,Dit is buitengewoon laf en verwerpelijk.’' Het gaat hier om kwetsbare slachtoffers van veelal hoge leeftijd. Het oudste slachtoffer was een 93-jarige, bijna blinde man.

Het overkwam slachtoffers in februari in Apeldoorn, in maart in Bathmen en Lettele en vervolgens in Deventer, Eindhoven, Uden en Bergen op Zoom.

B. gaf aan schoon schip te willen maken, maar gaf geen inzicht in zijn beweegredenen. Ook nam hij geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag, aldus de rechtbank. Ook moet hij een criminele winst van 9700 euro betalen.

 1. Samenwerking Isala en Gelre werpt vruchten af: ernstige complicaties na alvleesklieroperaties ver onder landelijk gemiddelde

  Samenwer­king Isala en Gelre werpt vruchten af: ernstige complica­ties na alvlees­klier­ope­ra­ties ver onder landelijk gemiddelde

  De samenwerking die Gelre Ziekenhuizen en Isala enkele jaren geleden zijn aangegaan op het gebied van oncologie, werpt zijn vruchten af. Het aantal complicaties dat na een alvleesklieroperatie optreedt, ligt in het Isala Oncologisch centrum ver onder het landelijke gemiddelde. Waar het landelijke gemiddelde over de laatste twee jaar op 27 procent uitkomt, is dat van Isala 15 procent.
 2. Volkstuinvereniging Apeldoorn opgeschrikt door nachtelijke brand: ‘Misschien moeten we een noodfonds oprichten’
  PREMIUM
  video

  Volkstuin­ver­e­ni­ging Apeldoorn opge­schrikt door nachtelij­ke brand: ‘Misschien moeten we een noodfonds oprichten’

  Ze balen er allemaal goed van, de leden van de Eerste Apeldoornse Volkstuindersvereniging. Een felle brand legde de kweekkas en het schuurtje van één van de leden in de nacht van vrijdag op zaterdag volledig in de as, brandstichting wordt niet uitgesloten. ,,We hebben vaker last van vernielingen en diefstal, maar dit vind ik wel heel erg’’, zegt voorzitter Jurrie Noordijk.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn