Volledig scherm
Klant in een Action © ANP XTRA

Hoogste rechter zet definitief een streep door komst van Action en Kruidvat aan de Vlijtseweg in Apeldoorn

De Raad van State vindt dat de gemeente Apeldoorn geen Action en Kruidvat bij de twee bestaande supermarkten aan de Vlijtseweg hoeft toe te staan.

Daarmee veegt de Raad vandaag in een einduitspraak alle bezwaren van ontwikkelaar Ekoma van tafel. Volgens het bestuursrechtscollege wil Apeldoorn daar geen winkelcentrum met supermarkten, Action en andere grote trekkers, omdat dat ten koste zou gaan van bestaande winkelcentra en winkels in het noorden van Apeldoorn. Volgens ontwikkelaar Ekoma kan de gemeente ook andere maatregelen nemen om de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden in het noorden te verbeteren. Met extra investeringen in die winkelgebieden zou het verbieden van de Action en Kruidvat niet nodig zijn. 

Kwakkelende winkelcentra

De Raad is het op dit punt toch eens met de gemeente. Immers, uit detailhandelsonderzoek bleek dat het nemen van allerlei aanvullende maatregelen in de kwakkelende winkelcentra alleen niet voldoende zijn om leegstand en verdere verloedering te voorkomen. Ook ‘harde’ maatregelen, zoals het verbod op grotere winkels aan de Vlijtseweg blijven noodzakelijk. 

De Raad van State vindt dat niet onredelijk. Verder meent het bestuursrechtscollege dat het winkelgebied aan de Vlijtsweg geen deel uitmaakt van een wijk- of buurtwinkelcentrum. Dat betekent dat de gemeente ook niet verplicht is daar meer winkels toe te staan. Want dat is in strijd met het eigen detailhandelsbeleid. Het feit dat er al twee supermarkten zitten maakt dat niet anders. Kortom, Ekoma zal iets anders moeten verzinnen voor de panden waar ze de Action en Kruidvat in wilde plaatsen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn