Dit toestel van MAF werd november vorig jaar gepresenteerd op vliegveld Teuge.  Het toestel vertrok naar Zuid-Soedan, waar het sindsdien wordt ingezet.
Volledig scherm
Dit toestel van MAF werd november vorig jaar gepresenteerd op vliegveld Teuge. Het toestel vertrok naar Zuid-Soedan, waar het sindsdien wordt ingezet. © Rob Voss

Hulporganisatie MAF, met hoofdkwartier in Teuge, komt miljoenen tekort

Hulporganisatie MAF dreigt door de coronacrisis miljoenen euro's tekort te komen. Het hoofdkantoor van de Nederlandse afdeling van de wereldwijd werkende club zit in Teuge. Ruim vier jaar geleden startte MAF daar een vliegschool.

MAF (Mission Aviation Fellowship) is opgericht door piloten die na de Tweede Wereldoorlog iets goeds met hun vaardigheden wilden doen. MAF heeft een vloot van 130 vliegtuigen in 35 landen. Nederland speelt Europees gezien daarin een grote rol, zeker sinds bij Teuge vliegschool MATC startte. Deze is gespecialiseerd in bushvliegen. Met de inzet van vliegtuigen probeert MAF behoeftigen te voorzien van medicijnen, voedsel en hulpgoederen. Ook wordt er gewerkt als vliegende ambulance à la Flying Doctors. 

Dramatisch

MAF moest de afgelopen twee maanden circa tachtig procent van haar vluchten schrappen. Daardoor zijn er in korte tijd forse financiële tekorten ontstaan. ,,Dit is een situatie die we als organisatie nog nooit meemaakten’’, meldt directeur Adri van Geffen. ,,Het is dramatisch voor de gemeenschappen en kerken die we helpen.’’

Door het stopzetten van de vluchten is een belangrijke inkomstenbron weggevallen. Een derde van de begroting wordt gedekt door hulporganisaties die betalen voor het luchttransport dat MAF verzorgt. De rest komt van private donateurs. Zonder de eerste inkomstenbron is er in korte tijd een gat ontstaan van vijf miljoen euro. 

De organisatie begint daarom vandaag inzamelingsactie onder christelijk Nederland om zo 1,4 miljoen euro in te zamelen. Met dat bedrag wordt voorkomen dat uit financiële motieven de vliegcapaciteit moet worden teruggeschroefd, aldus Van Geffen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn