Volledig scherm
Bernard Kuhnen (rechts) voor het huis waar hij ‘gewoon’ in mag blijven wonen. Links Henri Kerkdijk (SP) in gesprek met Kuhnen. (archieffoto) © Maarten Sprangh

‘Ik knip je ballen eraf...’ Bedreigde directeur mag Bernard hiervoor niet zijn huis in Apeldoorn uitzetten

Bernard Kuhnen uit Apeldoorn mag van de rechter geen kwetsende vlogs over de Woonmensen uitzenden. Maar de bij de woningcorporatie gehuurde woning aan de Zadelmakersdonk hoeft hij van haar niet uit.

‘Leuk hè, dat glas wijn in je handen, met je man klinken op je bruiloft. Je moet nog veel meer op internet zetten, zal ik zeggen. Ik ben de nagel aan je doodskist geworden’ richtte Kuhnen in één van zijn Facebookvideo's het woord tot de een medewerkster van de Woonmensen. 

Ook haar baas, Woonmensen-directeur Vincent van Oordt, moest het online ontgelden. Hij kreeg teksten als ‘Klein smiechterig rotmannetje’, ‘lelijke vieze hansworst’ en 'flapdrol', naar zijn hoofd geslingerd. Ook dreigde Kuhnen hem te castreren. ‘Ik pak je bij die kleine ballen en die knip ik er zo vanaf.’

5000 euro

Bij de woningcorporatie voelden ze daardoor dusdanig bedreigd dat ze de rechter verzochten om Kuhnen uit zijn huis te zetten. Daar ging zij niet in mee. Wel is de Apeldoorner volgens haar veel te ver gegaan. Ze heeft hem een contactverbod, een verbod op negatieve uitlatingen en een gebod om de onrechtmatige uitlatingen van Facebook te halen opgelegd. 

Daar staat per overtreding een dwangsom van 250 euro op, die op kunnen lopen tot maximaal 5000 euro. Sowieso is Kuhnen 800 euro lichter. De rechter laat hem opdraaien voor alle proceskosten. 

Het was niet de eerste keer dit jaar dat beide partijen elkaar in de rechtbank troffen. In januari waagde De Woonmensen ook al een poging Kuhnen zijn woning uit te krijgen. Maar de verhuurder haalde destijds ook bakzeil. De aanwezigheid van vijf wietplantjes was volgens de rechter onvoldoende om tot ontruiming over te gaan.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn