Volledig scherm
PREMIUM
Xaviera S. © Reuters/eigen foto

IS-bruid Xaviera vervroegd vrij, maar kan ze ook terug naar huis?

IS-bruid Xaviera S. uit Apeldoorn is weer vrij, maar mag het komende halfjaar Turkije nog niet verlaten. Kan ze daarna terugkeren naar Nederland? Kan Nederland haar alsnog vervolgen? En vormt ze een gevaar?

Xaviera S. reisde in 2013 af naar Syrië, op weg naar het kalifaat. Ze liet haar jonge kind en familie in Nederland achter. Sindsdien staat ze op de radar van de Nederlandse inlichtingendiensten. In 2016 werd ze op de terrorismelijst geplaatst. En begin 2018, toen Islamitische Staat (IS) onder grote druk stond, pakte de Turkse politie de Apeldoornse op. Ze was toen in gezelschap van meerdere IS’ers. Onder hen haar man, de Algerijn Mokhtar M.

Geen meldplicht

S. werd in Turkije veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van IS. Maar in hoger beroep werd die straf onlangs verlaagd naar vier jaar en twee maanden. En omdat Turkije een systeem kent waarbij veroordeelden wegens goed gedrag eerder vrij kunnen komen, werd Xaviera in Turkije op vrije voeten gesteld. De Apeldoornse zat al 1,5 jaar in voorlopige hechtenis.

Haar Nederlandse advocaat Yasar Özdemir bevestigt dat de Apeldoornse de gevangenis heeft verlaten. Hij verblijft momenteel bij zijn cliënte in Turkije. Xaviera mag volgens Özdemir het komende halfjaar Turkije nog niet verlaten. Omdat het hoger beroep nog niet geheel is afgerond, is haar een uitreisverbod opgelegd. Ze heeft echter geen meldplicht.

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn