Bayamin, Zain en Quiermo (vlnr) trappen een balletje op het Cruijff Court in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen. Ze houden zich keurig aan de coronamaatregelen, maar hopen wel dat ze snel weer zonder problemen met vrienden kunnen afspreken.
Volledig scherm
PREMIUM
Bayamin, Zain en Quiermo (vlnr) trappen een balletje op het Cruijff Court in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen. Ze houden zich keurig aan de coronamaatregelen, maar hopen wel dat ze snel weer zonder problemen met vrienden kunnen afspreken. © Kevin Hagens

Jongeren trekken massaal naar buiten: politie bedolven onder meldingen van overlast

Illegale samenscholing, vandalisme, intimidatie: overlast door jongeren groeit explosief. De politie in Apeldoorn, Deventer en Zwolle kreeg in april honderden meldingen. ,,Het is hier vaak een kat-en-muis-spel tussen politie en jongeren.”

Met nog twee anderen zit Quiermo (19) vorige maand in een auto als er plotseling een politiebusje naast hem stopt. De agent is onverbiddelijk: illegale samenscholing met meer dan twee personen. Zonder waarschuwing duwt hij de jonge Apeldoorner – en zijn twee vrienden – een prent in handen. Vierhonderd euro boete, alsjeblieft. ,,Enorm balen”, vertelt Quiermo. ,,Ik dacht serieus dat ik niets fout deed, maar omdat we niet uit hetzelfde gezin kwamen, waren we tóch in overtreding. Ik heb nu een strafblad, dat vind ik nog het ergst.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn