Volledig scherm
Leden van de burgewacht destijds in actie. © Foto: onlinebarneveld

Justitie: burgerwacht Kootwijkerbroek handelde buiten proporties

Leden van de burgerwacht in Kootwijkerbroek hebben bij de aanhouding van twee mannen bij een bedrijf aan de Garderbroekerweg in augustus 2015 buiten proporties gehandeld. Ze hebben onnodig veel geweld gebruikt.

Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens de rechtszitting tegen de mannen: een vader (54 jaar) en zijn zoon (31), destijds afkomstig uit Emmen. De mannen kwamen die dag bij het bedrijf om handel te drijven. De eigenaar was er niet van gediend en sommeerde ze weg te gaan. Toen hij foto’s maakte van de mannen en hun auto ging het mis.

Voor de officier van justitie staat vast dat de mannen de eigenaar aanvielen, waarbij deze nekletsel zou hebben opgelopen. Maar de verdachten zeggen dat de eigenaar als eerste sloeg.

Kneuzingen

Beide partijen belden vervolgens de politie. De eigenaar riep ook de hulp in van de burgerwacht. Ze stonden allemaal rustig te wachten op de agenten toen leden van de burgerwacht met man en macht kwamen aanrijden, de uitgang barriceerden en de mannen met zoveel geweld tegen de grond werkten dat deze diverse kneuzingen, zwellingen en schaafwonden opliepen.

Vader en zoon vreesden voor hun leven, verklaarden ze donderdag bij de rechter. In paniek sloegen ze om zich heen. Iemand van de burgerwacht liep daarbij een gebroken oogkas op, een ander kreeg een beet in zijn arm. De officier van justitie vroeg om ontslag van rechtsvervolging hiervoor. Volgens haar was sprake van noodweer.

Blijven liggen

Wat betreft het eerdere geweld, vroeg ze om een schuldigverklaring zonder oplegging van straf omdat de zaak zo lang is blijven liggen en de verdachten gewond zijn geraakt.

De officier van justitie benadrukte dat het instellen van burgerwachten in principe een goede zaak is. In Kootwijkerbroek duurt het relatief lang voor de politie ter plaatse kan zijn en een burgerwacht kan het gevoel van veiligheid tegemoet komen. Maar handelingen moeten binnen de grenzen van de wet blijven, benadrukte ze. En dat is niet gebeurd.

Mis

Waar het meteen al mis ging volgens haar is dat de leden van de groep zich niet bekendmaakten als burgerwacht toen ze het terrein opkwamen. De verdachten wisten niet dat het om een aanhouding ging. Ze dachten dat de eigenaar een groep vrienden had opgetrommeld.

De raadslieden eisten volledig ontslag van rechtsvervolging en anders vrijspraak. Ze vinden het kwalijk dat de burgerwachten buitensporig veel geweld gebruikten en vervolgens hun verklaringen bij de politie op elkaar afstemden.

Uitspraak: over twee weken.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn