Volledig scherm
Sophie, Hailey en Yelena zetten de waterdiertjes terug die ze woensdag snel uit de droogvallende beek haalden. © Marieke Hoffmans

Kayersbeek in Apeldoorn-Zuid per ongeluk 36 uur droog

Een stuk van de Kayersbeek in Apeldoorn-Zuid heeft vermoedelijk zo'n 36 uur onbedoeld droog gestaan. Volgens het Waterschap Vallei en Veluwe is dat het gevolg van een inschattingsfout bij graafwerkzaamheden door een aannemer.

De Kayersbeek is een van de twee watergangen die als zogenoemde dubbelbeek aan de rand van Zuid lopen. De beek loopt parallel aan de Zwaanspreng. In het Zuiderpark wordt momenteel een aftakking van de Kayersbeek aangelegd.
Buurtbewoonster Marieke Hoffmans merkte woensdag plots dat de oorspronkelijke beek droog stond. Met alle gevolgen van dien voor een aantal kleine visjes.

Dammetje

Bij de gemeente Apeldoorn, opdrachtgever van het beekproject in het park, is in eerste instantie niets bekend over de oorzaak. Bij het waterschap zeggen ze te weten wat er is gebeurd: de aannemer zou een stukje beek hebben willen droogleggen, omdat dat nodig was voor de werkzaamheden. Daarvoor werd een dammetje in de beek aangelegd. ,,Daarbij is echter een inschattingsfout gemaakt'', zegt waterschap-woordvoerster Yvonne Vlek. ,,De aannemer had niet gedacht dat de beek benedenstrooms zo snel zou stilvallen.''

Reddingsactie

Hoewel Hoffmans de droge beek woensdag al ontdekte, stelt het waterschap dat het pas donderdagavond verkeerd ging. Vrijdag is de beek weer volgelopen. Het aantal waterdiertjes dat in de beek leeft is volgens het waterschap beperkt; onduidelijk is hoeveel het niet hebben gered door het foutje.

Een aantal heeft in elk geval wel overleefd: Hoffmans dochter Sophie en een paar vriendinnetjes hadden een reddingsactie opgetuigd en konden vrijdag een aantal kleine visjes weer terugzetten.

De gemeente Apeldoorn probeert nog te achterhalen wat er nu precies is gebeurd.

Volledig scherm
© Marieke Hoffmans
Volledig scherm
Heel veel leven zit er niet in de beek, maar het ís er wel. © Marieke Hoffmans

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn