Kayersbeek stroomt weer door Zuiderpark in Apeldoorn

videoDe Kayersbeek is definitief terug in het Apeldoornse Zuiderpark. In het gebied waar het Veluwse sprengenwater ooit al stroomde, is de afgelopen tijd een nieuwe waterloop aangelegd. Donderdag is die vol gelopen. 

De nieuwe, strak aangelegde beek is een aftakking van de dubbelbeek die door het bosje aan de rand van Zuid loopt. Het water loopt in het zuidelijke deel in een soort dijkje boven het maaiveld en daalt dan langzaam. De beek mondt uit in de vijver aan de andere kant van het Zuiderpark; ter hoogte van de sporthal. Daardoor wordt de waterkwaliteit in die vijver beter. Onder meer vissen profiteren daarvan, de kans op botulisme en blauwalg moet erdoor afnemen. 

Paden

Het Zuiderpark heeft de afgelopen weken ook nieuwe asfaltpaden gekregen. Visvereniging TOG neemt de omgeving van de vijver onderhanden. Tot slot komt er in het voorjaar een nieuwe waterspeelplaats bij de natuurlijke speelplek langs de Oude Beekbergerweg.

Volledig scherm
© Maarten Sprangh
 1. Samenwerking Isala en Gelre werpt vruchten af: ernstige complicaties na alvleesklieroperaties ver onder landelijk gemiddelde

  Samenwer­king Isala en Gelre werpt vruchten af: ernstige complica­ties na alvlees­klier­ope­ra­ties ver onder landelijk gemiddelde

  De samenwerking die Gelre Ziekenhuizen en Isala enkele jaren geleden zijn aangegaan op het gebied van oncologie, werpt zijn vruchten af. Het aantal complicaties dat na een alvleesklieroperatie optreedt, ligt in het Isala Oncologisch centrum ver onder het landelijke gemiddelde. Waar het landelijke gemiddelde over de laatste twee jaar op 27 procent uitkomt, is dat van Isala 15 procent.
 2. Volkstuinvereniging Apeldoorn opgeschrikt door nachtelijke brand: ‘Misschien moeten we een noodfonds oprichten’
  PREMIUM
  video

  Volkstuin­ver­e­ni­ging Apeldoorn opge­schrikt door nachtelij­ke brand: ‘Misschien moeten we een noodfonds oprichten’

  Ze balen er allemaal goed van, de leden van de Eerste Apeldoornse Volkstuindersvereniging. Een felle brand legde de kweekkas en het schuurtje van één van de leden in de nacht van vrijdag op zaterdag volledig in de as, brandstichting wordt niet uitgesloten. ,,We hebben vaker last van vernielingen en diefstal, maar dit vind ik wel heel erg’’, zegt voorzitter Jurrie Noordijk.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn