Volledig scherm
Marc Flipsen, eigenaar van Landgoed Sollewerf, ligt al jaren met de gemeente Apeldoorn in de clinch. © Kevin Hagens

Landgoedeigenaar Sollewerf in Beekbergen mag geen hoger hek rond bosperceel

De gemeente Apeldoorn hoeft de Beekbergse landgoedeigenaar Marc Flipsen niet alsnog een vergunning voor een hoger hekwerk rond zijn bosperceel aan de Solleweg te verlenen.

In een definitieve uitspraak concludeert de Raad van State dat een hekwerk hoger dan een meter in strijd is met het bestemmingsplan. Die laat alleen hekwerken en afscheidingen toe als die bedoeld zijn om het bos en de natuur te beschermen. En Flipsen wil een hoger hek om te voorkomen dat mensen zijn landgoed betreden en bij zijn woning terecht komen. 

Volgens de gemeente Apeldoorn zijn hogere hekken in bos en natuur niet wenselijk omdat het wild dan niet meer vrij kan rond struinen. Volgens Flipsen vormt een hek van 1,35 meter, zoals hij eerder had geplaatst, geen enkele belemmering voor het wild. Reeën zouden nog makkelijk over twee meter hoge hekken springen. 

Twee maten

De Raad van State vindt dat Flipsen dat niet keihard heeft bewezen. Verder ziet de Raad ook niet dat de gemeente met meerdere maten meet. Zo heeft Apeldoorn elders in een bosperceel wel een vergunning voor een hoog hekwerk verleend. Maar dat was een fout, constateert het hoogste bestuursrechtscollege. De gemeente dacht dat het hek op een woon- in plaats van een bos- en natuurbestemming stond. De Raad is van oordeel dat een gemeente niet verplicht is een gemaakte fout te herhalen. De uitspraak is een tegenvaller voor Flipsen, die al jaren met de gemeente over zijn landgoed overhoop ligt. 

Flipsen heeft het hek inmiddels aangepast door het lager te maken. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn