Volledig scherm
PREMIUM
foto ter illustratie. © ANP

Lange files in de herfst: Hoe komt dat en wat kunnen we er (zelf) tegen doen?

Zware ochtendspits, drukke avondspits. Nu het weer vroeger donker is en het vaker regent, nemen ook de files weer toe. Hoe komt dat en wat kunnen we er tegen doen? We vragen het verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. 

Het regent een beetje en meteen zijn er dikke files. Hoe komt dat toch?

,,Als het regent zijn er meer auto's op de weg. Omdat meer mensen besluiten om niet met de fiets en het openbaar vervoer te gaan, maar met de auto. Daarbij komt dat de onderlinge snelheidsverschillen toenemen. 

 1. Samenwerking Isala en Gelre werpt vruchten af: ernstige complicaties na alvleesklieroperaties ver onder landelijk gemiddelde

  Samenwer­king Isala en Gelre werpt vruchten af: ernstige complica­ties na alvlees­klier­ope­ra­ties ver onder landelijk gemiddelde

  De samenwerking die Gelre Ziekenhuizen en Isala enkele jaren geleden zijn aangegaan op het gebied van oncologie, werpt zijn vruchten af. Het aantal complicaties dat na een alvleesklieroperatie optreedt, ligt in het Isala Oncologisch centrum ver onder het landelijke gemiddelde. Waar het landelijke gemiddelde over de laatste twee jaar op 27 procent uitkomt, is dat van Isala 15 procent.
 2. Volkstuinvereniging Apeldoorn opgeschrikt door nachtelijke brand: ‘Misschien moeten we een noodfonds oprichten’
  PREMIUM
  video

  Volkstuin­ver­e­ni­ging Apeldoorn opge­schrikt door nachtelij­ke brand: ‘Misschien moeten we een noodfonds oprichten’

  Ze balen er allemaal goed van, de leden van de Eerste Apeldoornse Volkstuindersvereniging. Een felle brand legde de kweekkas en het schuurtje van één van de leden in de nacht van vrijdag op zaterdag volledig in de as, brandstichting wordt niet uitgesloten. ,,We hebben vaker last van vernielingen en diefstal, maar dit vind ik wel heel erg’’, zegt voorzitter Jurrie Noordijk.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn