Bewoner Dora Kamphuis van verpleeghuis Heemhof in Apeldoorn bewondert de levensgrote replica van de Nachtwacht in de hal van het verpleeghuis.
Volledig scherm
PREMIUM
Bewoner Dora Kamphuis van verpleeghuis Heemhof in Apeldoorn bewondert de levensgrote replica van de Nachtwacht in de hal van het verpleeghuis. © Maarten Sprangh

Levensgrote Nachtwacht fleurt bewoners verpleeghuis in Apeldoorn op: ‘Ik krijg er kippenvel van’

Ze waant zich voor even in het Rijksmuseum. Vol bewondering aanschouwt ze het imposante doek van de Nachtwacht, het meesterwerk uit 1642 van schilder Rembrandt van Rijn. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Ze staart niet in het museum naar het doek, maar in de hal van verpleeghuis Heemhof in Apeldoorn. En het is een replica... Maar toch: ,,Ik krijg er kippenvel van.”

  1. Zorgen in Apeldoorn om kennis over Holocaust bij jongeren: ‘Er is zoveel onzin op sociale media’

    Zorgen in Apeldoorn om kennis over Holocaust bij jongeren: ‘Er is zoveel onzin op sociale media’

    Bij herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch leren ze jongeren over het gruwelijke lot dat 1421 (voornamelijk) psychiatrisch patiënten in de Tweede Wereldoorlog trof. Nu veel jongeren de Holocaust in twijfel trekken, is educatie over de Jodenvervolging belangrijker dan ooit. ,,Met zoveel onzin op sociale media, is het voor jongeren ingewikkeld om feit en fictie over de Holocaust uit elkaar te houden.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn