Volledig scherm
Ineke van Jaarsveld in kenmerkende pose als dirigente voor het ouderenkoor OZON. © Cees Baars

Lintje voor Apeldoornse koordirigente en borstkankerbestrijdster

Een leven lang ‘in de muziek’ heeft Ineke Jaarsveld (69) een koninklijke onderscheiding opgeleverd. Ze is Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde tijdens een concert dat ter ere van haar vijftigjarig jubileum als koordirigente in Apeldoorn.  

In 1993 was zij één van de oprichters van de Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn (SPMA). Het doel van deze stichting is onder meer muziekdocenten samen te laten werken, ervaringen uit te wisselen en gezamenlijk uitvoeringen te houden.  Verder is ze al bijna 25 jaar koordirigent bij zangvereniging Novum Canticum en twintig jaar geleden richtte ze OZON op; een overdagkoor voor ouderen. 

Strijd tegen borstkanker

Bijzonder is ook haar inzet voor de bestrijding van borstkanker. Dat deed zij door middel van de stichting Zing het Leven, waarvan zij mede-oprichter is. Tussen 2009 en 2016 is er met zeven benefietconcerten geld ingezameld. Hiermee kon het UMC in Utrecht de eerste ductoscoop aanschaffen, waarmee in vroeg stadium afwijkingen geconstateerd kunnen worden. Hierdoor kan in veel gevallen borstamputatie worden voorkomen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn