Marktplein Apeldoorn krijgt een opvallend bouwwerk

videoHet nieuwe Marktplein van Apeldoorn krijgt een blikvanger. De vier ontwerpen waaruit de Apeldoornse bevolking mag kiezen, hebben namelijk alle een object. De vorm van de constructie verschilt echter nogal: van een eenvoudig, dunne pergola tot een opvallende houten markthal. Onderaan dit artikel staan impressies van de vier kanshebbers.

Dat is donderdagavond duidelijk geworden bij de presentatie van de modellen. De gemeente Apeldoorn heeft vier gerenommeerde bureaus een opzet laten maken om van het Marktplein een gezelliger, bruisender en mooier deel van de binnenstad te maken. Tegelijk moet 90 procent van het huidig oppervlak beschikbaar blijven voor de warenmarkt en voor andere activiteiten. Alle Apeldoorners vanaf 6 jaar mogen vanaf nu een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Het plan met de meeste stemmen zal daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm

De vier bureaus gebruiken logischerwijs alle de karakteristieken van Apeldoorn en de Veluwe: natuur en groen zijn een duidelijke inspiratiebron.

De herinrichting van het Marktplein moet in 2020 van start gaan, in 2021 zal Apeldoorn volgens plan het nieuwe plein in gebruik kunnen nemen. Er is 4 miljoen euro beschikbaar voor het gehele project, inclusief de kosten voor een nieuwe fietsenstalling en andere voorzieningen.

De ontwerpen op een rijtje:

Volledig scherm
© Landlab Landscape Architects Extraordinaire
Volledig scherm
© Bureau B&B
Volledig scherm
© West 8 Urban Design & Landscape Architecture
Volledig scherm
© Karres & Brands Landscape Architecture
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Leerlingen KSG blazen stof van Europees Parlement
    PREMIUM
    Video

    Leerlingen KSG blazen stof van Europees Parlement

    Politiek en jongeren. Ze lijken mijlenver uit elkaar te staan. Wat heeft een 14-jarige met het Europees parlement? Op de KSG schrijven deze week 75 leerlingen uit vijf verschillende landen aan resoluties voor het Europees Jeugdparlement. ,,Ik had er niet veel mee’’, erkent Marijke Hendriks. ,,Maar het is wel handig om er meer van te weten. En samen met leeftijdgenoten uit andere landen werken is leuk. Dit is absoluut niet stoffig.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn