Volledig scherm
Aan de PWA-laan is het project Spartahof volop in ontwikkeling. Bij dit soort projecten zou voortaan een vast aantal woningen sociale huur of sociale koop moeten zijn, vindt de PvdA. © Maarten Sprangh

Meer sociale woningbouw staat in elk geval op de agenda in Apeldoorn

Er moeten meer sociale woningen in Apeldoorn komen - zowel huur als koop. De lokale politiek is het daarover eens. De vraag is alleen hoe dat het best vastgelegd kan worden.

De PvdA polste bij de andere partijen in de Apeldoornse gemeenteraad donderdagavond de animo voor een plan. De gemeente zou moeten eisen dat bij elk bouwproject 40 procent van de nieuwe woningen een lage huur (tot 710 euro) of lage koopprijs (maximaal 175.000 euro) krijgt. Vijftig procent zou middenduur moeten zijn (huur tot 950 euro of koopprijs maximaal 275.000 euro), 10 procent duur. In het middensegment van de woningmarkt en aan de onderkant zit namelijk de grootste druk, stelt de PvdA: veel meer vraag dan aanbod. En er worden nu relatief veel dure woningen neergezet.

Te vroeg

Veel andere partijen gaven donderdagavond aan het probleem van de PvdA ook te zien. De meeste vinden het moment om eigen oplossingen te zoeken echter niet handig: binnenkort gaat de raad uitgebreid praten over woningbeleid in de volle breedte, voor de komende jaren. Het voorstel van de PvdA komt wat dat betreft net te vroeg, is het gevoel.

De VVD is daarnaast inhoudelijk het meest tegen. Die partij vreest dat een verdeelsleutel voor elk project, het opschroeven van de woningproductie in de weg zit. Er zou gewoon voor alle categorieën een schep bovenop moeten.

Geld

CDA, ChristenUnie en SGP willen vooral meer informatie. Om ontwikkelaars goedkope woningen te laten bouwen is linksom of rechtsom financiële steun van de gemeente nodig. De genoemde partijen willen onder meer eerst weten om hoeveel geld dat dan gaat. En welk soort woningen zijn er nou nodig?

Bezwaren

Zo kleven er verschillende bedenkingen en bezwaren aan het PvdA-plan, maar het idee werd niet zo hard afgeschoten als vooraf denkbaar was. Indiener Ties Stam kon dus na afloop vaststellen dat hij al punten gewonnen heeft. De politiek heeft de zorg om de 'onderkant' van de woningmarkt nu als duidelijk agendapunt op tafel gelegd. En zal daar dus de komende tijd ook linksom of rechtsom iets mee moeten.

Waarmee niet gezegd is dat het probleem eenvoudig op te lossen is. De woningmarkt is complex en dus zijn de knelpunten dat ook, betoogde Ben Hendrikse (Lokaal Apeldoorn). PvdA'er Stam gaat de komende tijd in elk geval zijn plan verder uitwerken en het dan indienen.

  1. Apeldoornse webshop laat spoor van gedupeerden na
    PREMIUM

    Apeldoorn­se webshop laat spoor van gedupeer­den na

    Leveranciers en klanten betichten webshop BMX Shop Apeldoorn massaal van oplichting. De webshop voor fietscrossartikelen van Apeldoorner Riny van Nieuwenhuizen zou wel afnemen van leveranciers maar niet betalen en klanten juist laten betalen maar vervolgens niet leveren. Van Nieuwenhuizen zelf ontkent oplichtingspraktijken en stelt juist zelf slachtoffer van een lastercampagne te zijn. Meerdere gedupeerden zeggen dat ze aangifte van oplichting hebben gedaan tegen de ondernemer. ,,Die man is ziek in zijn hoofd.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn