Sylvia en Peter Polman en hun zoontjes Quinn en Sven willen alles uit de kast halen om de nul op de meter te krijgen van hun jaren-70-woning. Het lectoraat Duurzame Energievoorziening van hogeschool Saxion gaat ze daarbij helpen.
Volledig scherm
PREMIUM
Sylvia en Peter Polman en hun zoontjes Quinn en Sven willen alles uit de kast halen om de nul op de meter te krijgen van hun jaren-70-woning. Het lectoraat Duurzame Energievoorziening van hogeschool Saxion gaat ze daarbij helpen. © Maarten Sprangh

Meten is weten: hoe krijg je de nul op de meter in een tochtig rijtjeshuis?

Van een tochtig en vochtig huis naar een duurzame en comfortabele woning. De familie Polman uit Apeldoorn gaat de uitdaging aan en krijgt daarbij hulp van studenten van Saxion.

Een doorsnee rijtjeshuis uit de jaren 70 is omgedoopt tot Clean Tech Smart House. De komende twee jaar is deze woning in de Apeldoornse wijk De Maten een interessant studieobject voor Hogeschool Saxion. Het doel: onderzoeken hoe een woning zo duurzaam mogelijk gemaakt kan worden, zodat er uiteindelijk nul op de meter verschijnt. Het gedrag van de bewoners speelt daarbij ook een rol.

  1. Apeldoornse organisatie zorgt - in beschermende kleding - dat coronapatiënten niet in eenzaamheid hoeven te sterven

    Apeldoorn­se organisa­tie zorgt - in beschermen­de kleding - dat coronapa­tiën­ten niet in eenzaam­heid hoeven te sterven

    Palliaterm in Apeldoorn, een netwerkorganisatie van zelfstandige zorgverleners die patiënten in de laatste fase van hun leven zorg aan huis verlenen, staat klaar om patiënten die aan corona lijden en stervende zijn in hun eigen woning te verzorgen. ,,Voor ons is dit ook een beetje pionieren, maar het is belangrijk dat mensen weten dat wij de mogelijkheid gaan bieden. Mensen hoeven zo niet in alle eenzaamheid in een ziekenhuis te sterven”, zegt bestuurder Dietske van Maanen. Inmiddels is zondag de eerste coronaptiënt bij Palliaterm aangemeld.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn