Volledig scherm
PREMIUM
De vijf jonge ganzen op het fietspad bij de Schrijnwerkershorst. © Maarten Sprangh

Moeder gans is ‘eierschudders’ gemeente Apeldoorn te slim af

De gemeente Apeldoorn heeft de afgelopen weken tientallen klachten binnen gekregen over de toom ganzen die in en rond vijver bij de Schrijnwerkershorst en Houtsnijdershorst leeft. Een moeder gans was de gemeente te slim af, waardoor de groep nu uit meer dan dertig ganzen bestaat. De moeder gans wist een nest dusdanig te verstoppen dat ze vijf eieren uit kon broeden. Apeldoorn heeft het beleid de eieren te schudden, zodat er geen jonkies bijkomen.

De witte en bonte boerenganzen zitten in de vijver die parallel aan de spoorlijn tussen Apeldoorn en station De Maten loopt. Vorig jaar wist de gemeente bij tenminste 54 eieren te voorkomen dat deze uit konden komen. Medewerkers benaderen de nesten wanneer deze zijn verlaten om de eieren te schudden. Deze worden meteen daarna weer in het nest gelegd. 

  1. Meer onderzoek Gelre ziekenhuizen naar betere behandeling van oudere patiënt
    PREMIUM

    Meer onderzoek Gelre ziekenhui­zen naar betere behande­ling van oudere patiënt

    Wat is de valkuil bij een senior met hartfalen? Hoe krijg je een oudere patiënt in optimale conditie voor een ingreep? Naar dat soort onderwerpen gaat Gelre ziekenhuizen nog meer onderzoek doen, nu een van de artsen is benoemd tot bijzonder hoogleraar op dit terrein. Het resultaat daarvan moet zijn dat oudere patiënten in Gelre ziekenhuizen als een van de eersten in Nederland profijt hebben van verbeteringen in behandelingen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn