Volledig scherm
De politie deed vorig jaar april onderzoek op de locatie van de steekpartij in Apeldoorn. © Pim Velthuizen

OM: dna-onderzoek steekpartij in Apeldoorn bevestigt verdenking op man (33) uit Heerde

Nieuw dna-onderzoek versterkt de verdenking dat een 33-jarige man uit Heerde in april in Apeldoorn een man neerstak. Dat zei de officier van justitie maandag bij de strafzaak in de rechtbank in Zutphen. Het slachtoffer betrapte de verdachte bij een inbraak in de auto van zijn vriendin.

Het slachtoffer zag in de nacht van 20 april afgelopen jaar een inbreker in de Renault Twingo van zijn vriendin. De inbreker reageerde door het slachtoffer neer te steken. Hij werd in zijn buik geraakt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht dna-materiaal dat op een schroevendraaier in de buurt van de auto gevonden was. Dat spoor leidde al naar de 33-jarige Hilco N. Maar er zit ook ook dna-materiaal van hem op kabeltjes in de auto en op de doos van een navigatiesysteem. 

Het nieuwe onderzoek ,,betekent dat de verdenking alleen maar sterker wordt’’, zei de officier van justitie. Volgens advocaat Marten Kok is hier mogelijk sprake van ‘secundaire overdracht’. N. had de schroevendraaier eerder gebruikt om bij een vriend een kastje open te maken. Daarna raakte hij het gereedschap kwijt. De dader heeft mogelijk deze schroevendraaier gebruikt. Daarbij is dna-materiaal van N. op de hand van de dader terechtgekomen. Toen deze onbekende dader aan snoertjes in de auto zat, is dat dna van N. daar weer op terechtgekomen. ,,Hoogst onwaarschijnlijk’’, vond de officier, maar de advocaat wil het NFI bevragen of dit mogelijk is.

Voorarrest

De rechtbank staat dit verzoek van de raadsman toe. ,,Het is nogal wat waarvan u verdacht wordt’’, zei de voorzitter tegen N. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man namelijk van een poging tot doodslag. 

Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt afgedaan. N. blijft voorlopig vastzitten.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn