Volledig scherm
Veel automobilisten reden afgelopen weken - bewust of onbewust - tegen de rijrichting in. © Maarten Sprangh

Omstreden eenrichtingsverkeer in centrum Apeldoorn weer van de baan

De gemeente Apeldoorn draait per direct het eenrichtingsgebod in de Kalverstraat terug. De maatregel, die was bedoeld om doorgaand verkeer uit de Apeldoornse binnenstad te weren, werd massaal genegeerd.

Gemotoriseerd verkeer vanuit westelijk Apeldoorn dat naar de oostkant wil rijden - richting het kanaal - moest sinds 17 april op de kruising met de Hoofdstraat rechtsaf. Via een bocht rond de Onze Lieve Vrouwekerk, over het Stationsplein, konden de auto's verder. Die lus was bedoeld om deze route dwars door het centrum onaantrekkelijk te maken.

Drukte

Veel automobilisten reden ‘gewoon’ rechtdoor op het bewuste stukje. Degenen die wel de aangewezen route volgden, zorgden voor grote drukte op het Stationsplein. De gemeente had met dat laatste wel rekening gehouden, maar de verwachting was dat het verkeer zich uiteindelijk zou verplaatsen naar de Laan van de Mensenrechten. De drukte voor het station bleef naar de zin van burgemeester en wethouders aanhouden. De situatie daar leent zich niet voor grote drukte. Auto's kruisen er fietsers en voetgangers van en naar de tunnel onder het station.

Opvallend

Beide effecten - het negeren en de drukte op het Stationsplein - zijn ,,onwenselijk’’, zo hebben burgemeester en wethouders besloten. Reden om de geplande evaluatie in juli niet af te wachten en per direct - een maand na invoering - de maatregel terug te draaien. Dat is opvallend, omdat verkeersambtenaren vooraf hadden ingeschat dat er twee tot drie maanden gewenning nodig was. 

  1. Privacywet: overschot vrijwilligers voor hulp rouwverwerking in Apeldoorn
    PREMIUM

    Privacywet: overschot vrijwilli­gers voor hulp rouwverwer­king in Apeldoorn

    Teveel vrijwilligers? Het kàn! Bij de Kap in Apeldoorn zijn er momenteel meer begeleiders voor rouwverwerking dan zich mensen aandienen die deze steun kunnen gebruiken. De oorzaak? De privacywet. De gemeente Apeldoorn mag geen informatie meer aan de Kap doorsturen over families waarin iemand is ontvallen. ,,We kregen voorheen gemiddeld jaarlijks 550 adressen. Nu geen enkele meer,” zegt coördinator Hetty van der Veen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn