Volledig scherm
© ANP XTRA

Ondanks ‘vette jaren’ moet Apeldoorn toch aan het bezuinigen

De gemeente Apeldoorn gaat bezuinigen. Dat is nodig om de sterk oplopende kosten voor sociale taken op te vangen. Vooral op de jeugdhulp moet de gemeente flink bijpassen. Zonder ingrijpen loopt het tekort op de gemeentebegroting op naar 24 miljoen euro in 2023.

De insteek is om vooral te gaan besparen binnen die sociale taken zelf, door efficiënter te gaan werken. Wethouder Detlev Cziesso stelt dat elke Apeldoorner de zorg blijft ontvangen die nodig is. ,,Maar het is straks misschien wel anders georganiseerd.’’
Dat is nog niet voldoende: ‘extra bezuinigingen zijn helaas onvermijdelijk’. Burgemeester en wethouders verwachten dat er nog 5 miljoen euro per jaar buiten de zorg bespaard moet worden. 

Evenementen

Dat moet volgens hen grotendeels lukken zonder dat de burger er direct iets van merkt. ,,Dit wordt geen doodse stad. Er gaat geen theater dicht, we schoffelen de plantsoenen, er blijven evenementen.’’ Er zal vooral worden gezocht naar manieren om goedkoper te werken. Hier en daar worden uitgaven uitgesmeerd. En de gemeente kan de komende jaren geen grote nieuwe projecten optuigen. En dat is een tegenvaller, want eigenlijk zouden dit ,,de vette jaren’’ moeten zijn voor de gemeente, aldus Cziesso.

Geschenk

De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk, op een later moment, waar precies op bezuinigd wordt. Een meevaller die vorige week bekend werd is een ‘godsgeschenk‘, beschrijft Cziesso. Er is duidelijk geworden dat Apeldoorn de inkomsten kan houden van belastingen die het oplegde aan Liander, voor leidingen die in gemeentegrond liggen. Het gaat om een bedrag van ruim miljoen euro.

  1. Meer onderzoek Gelre ziekenhuizen naar betere behandeling van oudere patiënt
    PREMIUM

    Meer onderzoek Gelre ziekenhui­zen naar betere behande­ling van oudere patiënt

    Wat is de valkuil bij een senior met hartfalen? Hoe krijg je een oudere patiënt in optimale conditie voor een ingreep? Naar dat soort onderwerpen gaat Gelre ziekenhuizen nog meer onderzoek doen, nu een van de artsen is benoemd tot bijzonder hoogleraar op dit terrein. Het resultaat daarvan moet zijn dat oudere patiënten in Gelre ziekenhuizen als een van de eersten in Nederland profijt hebben van verbeteringen in behandelingen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn