Volledig scherm
PREMIUM
Vliegroutes boven Apeldoorn. De cirkel toont een straal van 7,5 km rond de bebouwde kom van Apeldoorn. De oranje lijn richting Eerbeek is een vertrekroute van Schiphol voor verkeer richting het zuidoosten. De gele lijnen zijn verkeersroutes in het hoger gelegen luchtruim (boven 7,5 km) en vallen onder de verantwoordelijkheid van Eurocontrol. © LVNL

Onderzoek Luchtverkeersleiding Nederland: Minder vluchten over Apeldoorn

Het vliegverkeer boven Apeldoorn neemt af. Dat blijkt uit een scan van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Actiegroepen die zich zorgen maken over vakantievluchten vanaf het nieuwe Lelystad Airport hadden op de inventarisatie aangedrongen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen maakte begin vorige maand bekend dat de opening van het vakantievliegveld wordt uitgesteld. Bijna tegelijk liet ze echter weten dat Schiphol na 2020 ruimte krijgt om te groeien. Het aantal vluchten kan dan met 40.000 per jaar toenemen en dat heeft ook gevolgen voor Apeldoorn. Het aantal toestellen dat iedere dag over Apeldoorn vliegt hangt - nu Lelystad Airport nog niet open is - rechtstreeks samen met hoeveel vluchten Schiphol verwerkt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn