Volledig scherm
© EPA

‘Ongenoegen’ bij protestantse kerken in Apeldoorn over Nashville-verklaring.

De protestantse kerken in Apeldoorn nemen afstand van de Nashville-verklaring die de afgelopen dagen veel ophef heeft veroorzaakt in Nederland. 

Dat document beschrijft hoe volgens sommige streng-christelijke gelovigen de Bijbelse normen voor relaties en seksualiteit zijn. Het gaat in het stuk nadrukkelijk over een relatie tussen een man en een vrouw; homoseksualiteit en transgenderisme worden afgewezen, tot ergernis en woede van velen.

Liefde

De Protestantse Gemeente Apeldoorn heeft ‘met groot ongenoegen’ kennis genomen van het document, zo staat in een verklaring. De PGA wil een open kerkgemeenschap zijn waar ‘de liefde centraal staat’ en ‘die altijd open staat voor mensen, ongeacht hun geaardheid’. Tegelijk erkent de PGA wel dat er ‘individuele kerkleden’ kunnen zijn ‘die moeite hebben met homoseksualiteit.’ Het een mag het ander niet in de weg staan, zo is de overweging.

Gevoelig

De PGA sluit zich daarmee aan bij de reactie van de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. ‘De PGA hecht aan de eenheid van de kerk: ook binnen de kerk geldt de oproep elkaar lief te hebben. Daarom moet een open gesprek mogelijk zijn, ook over gevoelige onderwerpen waarover binnen de kerk verschillen van inzicht zijn. Dit gesprek mag nooit gevoerd worden buiten de mensen om die het betreft en het mag hen nooit uitsluiten.’

Verdriet

Individueel distantieerde onder anderen de Apeldoornse predikant Willem Smouter zich op Twitter al van de omstreden verklaring. Dominee Gertrudeke van der Maas heeft een boodschap op Facebook geplaatst. Daarin schrijft ze onder meer: ‘Wat me verbaast en verdriet doet, is dat ik in Apeldoorn als stad, maar zeker ook binnen de kerk, relatief weinig mensen tegen kom uit de LHBTI-gemeenschap. Ik vraag me af: is deze plek voor jou zo onvriendelijk geweest? In mijn kerk, De Drie Ranken, staat de deur voor ieder open. Weet je welkom, ook voor een vraag of persoonlijk gesprek.’

  1. Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?
    PREMIUM

    Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?

    Afgelopen dinsdag overleed de 26-jarige Apeldoorner Mike ter Halle nadat hij vorig weekeinde vermoedelijk opzettelijk werd aangereden door een 18-jarige plaatsgenoot. De politie hield de 18-jarige in eerste instantie aan op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding. De rechter-commissaris besloot dinsdag de verdachte nog zeker veertien dagen vast te houden, en de verdenking te verzwaren naar poging tot doodslag. Waarom is er sprake van een verdenking poging tot doodslag?

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn