Volledig scherm
© Rob Voss

Oproep: Apeldoorn moet afsluiting Kroondomein Het Loo opnieuw aankaarten

D66 en de Partij voor de Dieren vinden dat de gemeente Apeldoorn met het Kroondomein in gesprek moet over de jaarlijkse afsluiting van dat gebied.

Het grootste deel van Kroondomein Het Loo gaat jaarlijks drie maanden dicht. In die periode heeft de koninklijke familie gelegenheid om er, al dan niet met gasten, te jagen. Tv-programma Zembla stelde vorige week aan de kaak dat die afsluiting op een aantal punten juridisch niet deugt.

Gangmaker

Het onderwerp heeft al herhaaldelijk op de lokale politieke agenda gestaan. Omdat het kroondomein voor een groot deel in deze gemeente ligt en omdat de grootste gangmaker achter het verzet een Apeldoorner is: Harry Voss.
Meestal smoorde het politieke protest, omdat burgemeester en wethouders op standpunt staan dat de gemeente niets over deze kwestie te zeggen had. Ook voelt een aantal partijen er niets voor de afsluiting publiekelijk af te keuren. De grootste stap werd in 2014 gezet. Een inwoner van Apeldoorn dwong toen via een petitie af dat de gemeenteraad over het onderwerp moest praten. De uitkomst was dat de petitie tegen de afsluiting, met 700 handtekeningen, naar de rijksoverheid werd doorgestuurd. Daar kwam niet meer dan een formele reactie op terug.

Rumoer

Nu er landelijk weer veel rumoer is rond de afsluiting en nieuwe inzichten over de rechtmatigheid, proberen twee lokale politieke partijen de kwestie weer aan te slingeren. De PvdD deed dat al in de Tweede Kamer, in Apeldoorn trekt de partij nu op met D66.

De fracties willen van burgemeester en wethouders weten in hoeverre de gemeente zeggenschap heeft in deze kwestie. Daarbij doen ze de suggestie dat de gemeente het gesprek aangaat met het Kroondomein. De vragen zijn schriftelijk ingediend; burgemeester en wethouders hebben vier weken de tijd om met een reactie te komen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn