Volledig scherm
De politie doet onderzoek na de mislukte beroving op de Oude Beekbergerweg waarbij het slachtoffer via de Rijnstraat wegfietste. © Pim Velthuizen

Opsporing Verzocht: Verband tussen gewelddadige berovingen in Apeldoorn

De politie ziet een verband tussen twee gewelddadige berovingen die afgelopen zomer in Apeldoorn plaatsvonden. Er zijn sporen waaruit blijkt dat tenminste één verdachte bij beide zaken is betrokken. De daders maakten niets buit, maar een slachtoffer ontsnapte aan de dood. Hij werd onder meer in zijn milt gestoken. Dat bleek vanavond uit de uitzending van Opsporing Verzocht.

In de nacht van vrijdag op zaterdag 21 juli werd rond 00.30 uur een fietser op de Oude Beekbergerweg aangesproken door drie mannen. Ze eisten geld. Het slachtoffer (22) zag een mes en wist door te rijden. Hij werd echter wel in zijn zij gestoken. Later bleek hij te zijn geraakt in zijn darmen, maag en milt. Het mes had op 2,5 centimeter zijn hart gemist. 

De man had geluk dat vlakbij, op de Rijnstraat, een politieauto stond. De agenten bekommerden zich om zijn verwondingen en waarschuwden een ambulance. Zo werd kostbare tijd gewonnen, want het slachtoffer verloor veel bloed.

Worsteling

Zondagavond 22 juli volgde rond 23.00 uur een tweede poging tot beroving, dit keer in het Westenenkerpark. Een jongeman en zijn vriendin werden aangesproken door een man toen ze op een bankje zaten. Snel daarna kwam er een tweede man bij en de twee eisten geld. Toen het stelletje het park, in de richting van de Arnhemseweg, uit wilde vluchten, troffen ze de derde dader. Door te roepen dat de politie gebeld moest worden, wisten de slachtoffers na een worsteling te ontkomen.

De politie ontdekte tijdens het onderzoek in het park sporen die te linken zijn aan de beroving aan de Oude Beekbergerweg. Tenminste één dader was beide keren aanwezig. Het gaat om drie jonge verdachten. Ze zijn waarschijnlijk nog geen 20 jaar. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn